Szmogriadó: Debrecenben rosszabb lett a helyzet

A város polgármestere hétfő délután elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát.

MTI
2017. 01. 23. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papp László (Fidesz–KDNP) közleményében felkérte a lakosságot, hogy a légszennyezettség további romlásának elkerülése érdekében kerüljék a személygépjáművek (főként a dízelüzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan.

Debrecen polgármestere felhívta a figyelmet, hogy fűtésnél – amennyiben lehetőség van rá – a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben, s kérte, hogy azokban az útkereszteződésekben, ahol a forgalomirányító jelzőlámpákon visszaszámláló van, a zöld jelzésig várakozva állítsák le a gépjárművek motorját.

A szmogriadó értelmében Debrecen közigazgatási területén tilos a kerti hulladék (avar, fanyesedék stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése, de a polgármester arra is kérte a lakosságot, hogy a napokban – saját és környezetük egészsége érdekében – tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól.

A magas szálló por koncentráció miatt különösen veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek, akiknek javasolják, hogy kerüljék a szabadban való tartózkodást.

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Botka László (MSZP) polgármester hétfő délután Szegeden, így keddtől péntekig ingyenes a helyi közösségi közlekedés a Tisza-parti városban – tájékoztatta az önkormányzat sajtófőnöke az MTI-t.

Vécsey Ágnes közölte, a szmogriadó elrendelésére a levegő magas szállóportartalma miatt volt szükség. Mivel a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban nem várható javulás, felkérték az ipari fogyasztókat, hogy felével mérsékeljék a füstgáz- és kén-dioxid-kibocsátást. A város belterületén megtiltották az öt tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek, járműszerelvények és lassú járművek átmenő forgalmát.

Annak érdekében, hogy csökkentsék a személygépjárművek használatát, keddtől péntekig a városban ingyenesen használható a helyi közösségi közlekedés – tudatta a sajtófőnök. A magas szállópor-koncentráció miatt a szmogriadó riasztási fokozata van érvényben Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Salgótarjánban is.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legfrissebb mérési eredményei szerint hétfőn tovább romlott a légszennyezettségi helyzet, az ország nagy részén veszélyes a levegő minősége. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint nem várható, hogy javulna a levegő minősége, mivel a héten is többfelé várható tartós köd, és csak néhol élénkülhet meg a szél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.