Tizenhárom településen veszélyes a levegő

Tizenhárom település, köztük a főváros levegőjét is veszélyesnek minősítette a közegészségügyi központ.

MTI
2017. 01. 21. 9:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén Budapest, Vác, Dorog, Esztergom, Szeged, Szolnok, Eger, Salgótarján, Miskolc, Oszlár, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Vác szerepel a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. További tíz település – Debrecen, Nyíregyháza, Hernádszurdok, Pécs, Dunaújváros, Várpalota, Ajka, Mosonmagyaróvár, Sopron és Szombathely – levegőjét egészségtelennek minősítették a szálló por miatt. Az OKK térképén az összes többi településen kifogásolt levegőminőséget jeleznek, nincs olyan település, ahol elfogadható lenne a levegő minősége.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a levegő magas szállópor-tartalma miatt az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek – köhögés, nehezebb légzés – jelentkezhetnek, panaszaik súlyosbodhatnak. Az érintett településeken élőknek azt ajánlják, hogy lehetőleg rövid ideig tartózkodjanak a szabadban, a kültéri, aktív fizikai munkát és sportolást most kerüljék.

Az előrejelzés szerint a hétvégén marad a hideg idő, mérsékelt marad a légmozgás, és többfelé köd, ónos szitálás is várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.