Több településen javult a levegő minősége

Szerdára az országban többfelé mérséklődött némileg a légszennyezettség, Budapesten marad a szmogriadó.

MTI
2017. 01. 25. 9:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb településen – köztük a fővárosban – egészségtelen, északkeleten pedig továbbra is veszélyes a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén szerdán délelőtt Eger, Nyíregyháza, Miskolc, Putnok, Kazincbarcika és Sajószentpéter szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Tizenöt település – Budapest, Vác, Esztergom, Dorog, Tatabánya, Tököl, Dunaújváros, Győr, Szentgotthárd, Szeged, Szolnok, Debrecen, Oszlár, Hernádszurdok és Salgótarján – levegőjét minősítették egészségtelennek.

Emellett az OKK térképén szereplő többi települést a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték szerdán.

A négy szín

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Továbbra is számos településen – köztük Budapesten – van érvényben a szmogriadó valamely fokozata. A Fővárosi Önkormányzat szerdára virradó éjjel kiadott közleményében azt írta: továbbra is indokolt a riasztási fokozat és a gépjárműforgalom korlátozásának fenntartása Budapesten.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosi légszennyezettségi előrejelzésében azt írja, hogy kedvezőtlen az időjárási helyzet a levegőszennyezettség szempontjából. Napközben néhány órára akár jelentősen csökkenhetnek a koncentrációértékek, de estétől ismételten (jelentős) romlás valószínű – írták, de megjegyezve: „mindez nagymértékben függ a felhőzet felszakadozástól, csökkenésétől esetleg annak elmaradásától”.

Az országos előrejelzés szerint az Északi-középhegység térségében, a főváros környékén és az Észak-Alföldön változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, csak kisebb körzetekben maradhat meg tartósan a zúzmarás köd. A Dunántúl nyugati és déli részén folytatódik a borult, párás, foltokban ködös idő. A Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon helyenként megélénkül az északi szél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.