Több városban is veszélyes a levegő

Nyíregyházán, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren is rossz a levegő.

MTI
2017. 01. 01. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) környezet-egészségügyi igazgatóságának térképén vasárnap a szálló por magas koncentrációja miatt Nyíregyházát, Kazincbarcikát és Sajószentpétert jelölték a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Budapest, Esztergom, Eger, Debrecen, Miskolc és Oszlár levegőjét egészségtelennek minősítették. Emellett további nyolc települést a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós, sűrű köd veszélye miatt hétfőre figyelmeztetést adott ki a fővárosra és Pest megyére, továbbá Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Előrejelzésük szerint hétfő délutántól a Dunántúl északi felén megélénkül, néhol megerősödik a szél. A hét második felében viszont többször lehet erős, viharos a szél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.