Újabb megyei lapok kerülhetnek Fidesz-közelbe

Az északkelet-magyarországi Russmedia-portfólió lehet az új célpont.

MNO
2017. 01. 04. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mediaworks kiadó és vele 12 megyei napilap már a Mészáros Lőrinchez köthető Opimus Presshez került, de ezzel nem elégednek meg a fideszes körök, és a Russmedia által kiadott vidéki sajtótermékeket is szeretnék megszerezni – írja a 444.hu.

A portál úgy tudja, hogy az osztrák központú Russmedia magyar leányvállalatának érdekeltségei a Népszabadság bezárásában is kulcsszerepet játszott Heinrich Pecina Vienna Capital Partners nevű cégéhez kerülhetnek, de más Fideszhez köthető médiatulajdonos felbukkanását sem tartják elképzelhetetlennek.

A portálnak Pecina ugyan nem nyilatkozott az ügyben, de Fodor Imre, a Russmedia magyarországi vállalatának ügyvezető igazgatója a hírbe hozott cégeket illető sablonszöveggel válaszolt: sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az értesülést, amely szerint még az első negyedévben sor kerülhet a tranzakcióra a két osztrák fél között. Bár az eladói oldalon nem feltétlenül szabadulnának a nyereséges leányvállalattól, de állítólag „visszautasíthatatlan” az ajánlat, amely érkezett érte.

A portfólió fő értékei, így a borsodi Észak-Magyarország 35 ezer, a Hajdú-Bihari Napló 38 ezer, a szabolcsi Kelet-Magyarország 31 ezer példányban jelenik meg, nem beszélve ezek online verzióiról: Boon.hu, Haon.hu, Szon.hu.

Ha az üzlet megvalósul, akkor már csak a Lapcom Zrt. által kiadott Győr-Moson-Sopron megyei Kisalföld és a csongrádi Délmagyarország, valamint a Nógrád Hírcentrum tulajdonában álló Nógrád Megyei Hírlap maradna a piacon, amely nem fideszes kötődésű pénzemberek tulajdonában állna (a Lapcomot állítólag már szintén megkörnyékezték).  Pest megyében nincs megyei napilap, csak az 50 ezer példányban ingyenesen terjesztett a Pest Megye Lapja című kiadvány.

A Mészáros Lőrinchez kötött Mediaworks egyébként a megyei napilapok kétharmadát tulajdonolja Magyarországon, és 260 ezres napilapforgalmat tudhat magáénak – írja a 444.hu, amely megemlíti: ilyen mértékű koncentrációra ezen a piacon még nem volt példa a szabad magyar nyilvánosság történetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.