Ünnepre készülnek a reformátusok

Ötszáz év nagy idő. Egész napos programsorozat várja a reformátusokat Debrecenben.

Velkei Tamás
2017. 01. 22. 12:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész napos program délelőtt 9 órakor kezdődik, amikor köszöntik a Nagytemplom előtti téren a Németországi Protestáns Egyház reformációs küldöttségét, amely Genfből indulva, Wittenberg felé tartva végiglátogatja a reformáció történetének fontos helyszíneit – így természetesen Debrecent is – tájékoztatott az egyház kommunikációs szolgálata. A református egyház társadalmi szolgálatait bemutató műsorsátor egész nap látogatható lesz, ahogy Bethlen Gábor, Debrecen patrónusának kiállítása is, ezek mellett pódiumbeszélgetés és koncert szintén várja majd az alkalomra érkezőket.

Az ünnepi istentiszteletre délután kettő órakor kerül sor, amelyen Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök, az egyház zsinati lelkészi elnöke hirdet igét, rajta kívül a Kárpát-medencei református egyházak vezetői és a világban élő református partnerközösségek képviselői is részt vesznek és szolgálnak.

A történelmi Magyarországon előbb a reformáció lutheri, majd helvét ága terjedt el. A magyar református közösség kialakulásában az 1567-es debreceni zsinat tekinthető mérföldkőnek, amelyen a svájci irányzatot követő protestánsok elfogadták a Második Helvét Hitvallást és a Tiszántúlon létrehozták az első egyházszervezetet. Az ismert történelmi okok miatt a magyar reformátusság ma több országban és egyháztestben, ám hitvallási egységben és testvéri közösségben él egymással a Kárpát-medencében és szerte a világban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.