Veronai baleset: továbbra sincs meghibásodásra utaló jel

Az olasz rendőrség megerősítette azt az értesülést, hogy féknyomot nem találtak.

MTI
2017. 01. 24. 12:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvégiai Tromsoben tartózkodó tárcavezető kifejtette: az olasz rendőrség mindazonáltal megerősítette azt a korábbi értesülést, hogy féknyomot valóban nem találtak. A túlélők meghallgatásából azt a következtetést vonták le, hogy az elmondottakban nincs ellentmondás, és semmilyen rendkívüli esetről, fejleményről nem számolt be senki a balesetet megelőző percek tekintetében – magyarázta.

Szijjártó Péter közölte: jelenleg a helyszínen már csak egy áldozat rokonai tartózkodnak, az ő hazaszállításukat is megszervezik konzuli segítséggel.

A két válságos állapotban lévő sérültről a külügyminiszter a kórháztól kapott információk alapján azt mondta: állapotuk nem romlott, de a súlyos égési sérülést szenvedett sérülten bőrátültetést kellett végezni. A másik válságos állapotban lévő, koponyasérülést szenvedett sérült hét-tíz napon belül hazaszállítható lehet, ha így halad a felépülése – közölte. Hozzátette: a hazaszállítást a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) fogja koordinálni.

A tárcavezető kitért arra, hogy a holttestek azonosításához szükséges minden dns-mintát levettek a hozzátartozóktól, de a mintavétel a holttestekről az állapotuk miatt kicsit nehezebben megy, mint ahogyan az olasz hatóságok várták. Ezért lehet, hogy néhány nappal később lesznek meg a dns-vizsgálatok eredményei – mutatott rá. Megjegyezte: az olasz hatóságok a ruházatot, ékszereket is figyelembe vesznek az azonosítás során.

Szijjártó Péter arról is beszélt: egy temetkezési vállalatokat tömörítő szövetség jelentkezett, hogy a holttesteket ingyen hazaszállítják, az ehhez szükséges autók és szakemberek rendelkezésükre állnak. Most ezt a folyamatot koordinálják a KKM-nél, a megfelelő konzuli segítséget biztosítják a hazaszállításhoz – mondta. Kiemelte: a hazaszállítás időpontja az azonosítástól és az olasz hatóságoktól függ.

Hétfőn Girolamo Lacquaniti, a veronai közúti rendőrség parancsnoka is azt mondta, az olasz rendőrség eddig semmilyen tárgyi bizonyítékot nem talált arra, hogy meghibásodott volna a magyar autóbusz.

A négy hazahozott sérült állapota stabil, a Honvédkórházban ápolják őket.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.