Vona Gábor: Pitiáner luxus, hogy gyűlöljük egymást

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor 20. századi alakok – fogalmazott évértékelő beszédében a Jobbik elnöke.

MNO
2017. 01. 28. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évértékelő beszédet tart Vona Gábor, a Jobbik elnöke. 

A 15.30-kor kezdődött a sajtónyilvános pártelnöki felszólalás, a zártkörű rendezvényen mintegy kétezer vendég, köztük országgyűlési és EP-képviselők, diplomaták, párttagok voltak hivatalosak. A Jobbik 2010-es parlamentbe jutása óta minden év januárjában évadnyitót tart, ezeken Vona Gábor értékeli az előző évet és beszél a következő esztendő feladatairól.

A Jobbik mai rendezvényén Vona Gábor beszéde előtt megemlékeztek a veronai buszbaleset áldozatairól, majd Kassai Lajos lovasíjász átvette a Pongrácz Gergely-érdemkeresztet.

Vona Gábor szombati beszédében kitért rá, hogy a tavalyi évadnyitó azt emelte ki, hidakat kell építeni a magyar társadalom mesterségesen megosztott csoportjai közé. Idén arról kell beszélni, hogy a nép pártjának mik lesznek az alapelvei. „Magyarország fullasztó, és nem a szmogra gondolok” – tette hozzá, majd kiemelte, be kellene vezetni a politikai szmogriadót.

Szerinte több százezer honfitársunk elhagyta a hazáját, és a tendencia gyorsul, ami egy csattanós válasz a kormánypropagandára, amivel mindennap találkozunk. Mint mondta, ha az ország sikeres lenne, nem kellene reklámokban, óriásplakátokon lenyomni az emberek torkán, hogy Magyarország sikeres.

Mint mondta, a 19. század sikeres évszázad volt, a 20. század történelmi traumái miatt már nem. A 21. század sikeres lesz, de van két bökkenő, az egyik, hogy Magyarország politikai értelemben nem lépett át a 21. századba, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor 20. századi alakok. Mint mondta, vállainkra kell vennünk az országot, és átcipelni a 21. századba.

A magyar történelem permanens küzdelem a földesurak és a helytartók ellen. Ha a reformkori Lánchíd ma épülne, Mészáros Lőrinc nyerné meg a pályázatot, de rögtön szétlopnák, csak egy torzó lenne belőle. A mostani kaszinókat Andy Vajna üzemelteti, aki pénzt mos online pénztárgépek hiányában. Mint mondta, most is fejlesztik a vasutat, csak az éppen Orbán Viktor magán kisvasútja.

Ha sikeres századot akarunk, hallgatnunk kell a történelem tanítómesterére, új reformkorra van szükség. Össze kell fognunk. Korábban a külföldi helytartók vették el a szabadságunkat és biztonságunkat. A Fidesz-kormány alatt pedig az itthoni földesurak tették meg ugyanezt – mondta a Jobbik elnöke. 

A kormányközeli médiában a Jobbik elnök indított lejáratókampánnyal kapcsolatban Vona Gábor kijelentette: büszkének kell lenni arra, hogy a Jobbiknak mentek neki. – Rosszul esne, ha nem engem, hanem Botka László támadnák. Megtiszteltetés, hogy ennyi mindent hazudnak rólam. Jó érzés, hogy ennyire fájok nekik.

Vona Gábor hangsúlyozta: nincs mitől félni. Aki fél, az a Fidesz.

Mikor a Jobbik elindult, tudták, hogy ha nagyon erősek lesznek, nagyon támadni fogják őket – emelte ki a pártelnök. – Most nagyon erősek lehetünk, ha ennyire támadnak. Vona Gábor hozzátette, a kormány leváltásához a kemény harcokon át vezet az út. „Minden a terv szerint halad.”

A Jobbik sokak által kritizált arculatváltásáról szólva Vona elmondta, pártja valóban megváltozott, de nem gyengült, hanem erősödött. – Saját magukat kellett felülmúlniuk, és ez sikerült is, ami hatalmas siker – fogalmazott. – A lényeg azonban változatlan maradt: hazafiak voltunk, hazafiak leszünk – tette hozzá.

A pártelnök hangsúlyozta, számukra nincs bal- és jobboldali ember, csak olyan magyar ember, aki tenni akar a hazájáért. A Jobbik pedig azokat képviseli a „a helytartók és földesurak ellen”, akik építeni szeretnének. – Eljött az ideje a néppárti kormányzásnak – fogalmazott Vona. Majd kifejtette, csak két alternatíva maradt: „vagy a Jobbik, vagy a Fidesz, szárnyalás, vagy a sorvadás, vagy a 21. század, vagy a 20. század, vagy a megélhetés, vagy az elvándorlás, vagy a nép és a nemzet, vagy a földesurak és helytartók”.

A gyakorlati lépések sorában legfontosabbnak az elszámoltatást tartotta a pártelnök. Mint mondta, össze fogják dönteni a Fidesz kártyavárát. Az elszámoltatás a nulladik lépés, minden csak ezt követően kezdődhet – fejtette ki a Jobbik programjának lényegi pontját.

Ami pedig ez után jön, az a párt három alapelve: a szabadság, a biztonság és a szolgálat – sorolta fel Vona. A szabadsághoz az kell, hogy ne az állam emlőin csüngő Mészáros Lőrincet, hanem a valódi vállalkozókat támogassák. A biztonsághoz megfelelő, európai szintű bérekre van szükség. A szolgálat pedig azt jelenti, hogy fel kell hagyni az arrogáns politizálással, és szeretni kell végre a magyar embereket – fejtette ki a pártelnök.

– Minden nemzetet, vallást, világnézetet tisztelek, a sajátomat azonban imádom, és meg fogom védeni – nyomatékosította nemzetpolitikai elképzelését Vona Gábor. Hozzátette, meg kell küzdenünk a migrációs politikával, amely kérdésben a Jobbik hajthatatlan, se szegény, se gazdag migráns ne jöjjön Magyarországra, ennek érdekében határőrséget állítana fel.

Zárásként a pártelnök hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor a gyűlölködés, a megosztottság haszonlesői. Abban érdekeltek, hogy a magyar emberek ne béküljenek ki. – Eddig ő maga is ezt képviselte, de elege lett belőle – vallotta be Vona. – Kijöttem ebből az erőtérből, hiszen pitiáner luxus, hogy az emberek gyűlölik egymást. Hidakat kell építenünk egymáshoz, és a magyar társadalom teremtő energiáit egy irányba kell terelni – tért vissza a beszéd végén a nyitóképhez a pártelnök.

A Fidesz szerint Vonát csak a hatalom érdekli

Vona Gábort láthatóan csak a hatalom és a pénz érdekli, ezért képes volt hátat fordítani még a Jobbik korábbi politikájának is és a Gyurcsány- Bajnai- kormány tanácsadóival vette magát körbe – így reagált hivatalos közleményében a Fidesz-frakció Vona Gábor évértékelő beszédére szombat este.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.