Demszkyék továbbra is hárítják felelősségüket

A korábbi kormányfők és a volt főpolgármester sem ment el a korrupciós botrányt vizsgáló bizottságba.

2017. 02. 15. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon, sem pedig Medgyessy Péter volt miniszterelnökök nem jelentek meg szerdán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén, amelyen a 4-es metró korrupciógyanús beruházásáról szóló OLAF-jelentésről tárgyaltak volna. A meghívottak közül egyedül Medgyessy Péter jelezte hivatalosan, hogy külföldön tartózkodik, és egy későbbi, várhatóan márciusi időpontban a bizottság rendelkezésére áll. Szintén távol maradt a tanácskozástól Demszky Gábor volt főpolgármester, aki Gyurcsánnyal együtt a sajtón keresztül üzente meg, hogy nem kívánja a parlamenti testületet tájékoztatni. 

Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke elmondta, kizártnak tartja, hogy a korábbi kormányfők és Budapest volt főpolgármestere semmit ne tudna arról a több mint négyszázmilliárdos uniós beruházásról, amely miatt Brüsszel várhatóan 59 milliárd forintot követel vissza. A bizottsági elnök kijelentette, Demszkyt korábbi állításai ellenére igenis politikai felelősség terheli, s a bizottság előtt kellene tisztáznia a beruházás legvitatottabb részleteit. Ezért a későbbiekben is várják, hogy az érintetteket meghallgathassák annak érdekében, hogy a magyar adófizetőket fenyegető kárt mérsékelni tudják.

A bizottság legközelebbi ülésére meghívják Horváth Csaba volt MSZP-s főpolgármester-helyettest és Gy. Németh Erzsébetet is, aki 2002 és 2006 között, tehát a szerződéskötések idején a szocialisták frakcióvezetője volt.

Az Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásáról szóló jelentését vizsgáló munkacsoport létrehozásáról is dönthet jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok, józsefvárosi polgármester által jegyzett előterjesztésben, amelyet szerdán tettek közzé a Budapest.hu oldalon, az áll: „a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség javaslatára az OLAF-jelentést vizsgáló munkacsoport felállítását kezdeményezzük”.

Az öttagú testület tagjainak javasolják: Borbély Lénárdot (Fidesz–KDNP), Orbán Gyöngyit (Fidesz–KDNP) Geiger Ferencet (civil szervezetek), Karsay Ferencet (Fidesz–KDNP) és Tokody Marcellt (Jobbik). Az első három képviselő tagja volt az Alstom metrókocsik beszerzését vizsgáló ideiglenes bizottságnak, amelyben, a most szintén vezetőnek javasolt, Borbély Lénárd csepeli polgármester elnökölt. A jelentést – a javaslat szerint – május 31-ig kell elkészíteni majd a testületnek. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.