Jogerősen megnyerte a Mahir a hirdetőoszloppert

A Debreceni Ítélőtábla jogerősen a Mahirnak adott igazat a hirdetőoszlopperben a fővárossal szemben.

2017. 02. 28. 14:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatálytalan és érvénytelen a Fővárosi Közgyűlés 2015 szeptemberében meghozott döntése a Magyar Nemzettel közös tulajdonosi körhöz tartozó Mahir Cityposter Kft. 2006-ban huszonöt évre kötött szerződésének felmondásáról. Ezt hirdette ki immár jogerős ítéletében szerdán a Debreceni Ítélőtábla, helybenhagyva a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzését. Így a helyén maradhat a cég összesen 650 budapesti hirdetőoszlopa, a fővárosnak ráadásul 1,270 millió forint perköltséget is fizetnie kell.

Görög Attila, a Debreceni Ítélőtábla tanácsvezető bírája szinte minden ponton alaptalannak találta a főváros fellebbezését, amelyben csaknem hatvan oldalon többtucatnyi érvvel vitatta a Fővárosi Törvényszék 2016. szeptember 15-én hozott ítéletét. Csikós Csaba, a főváros ügyvédje legfőképpen Kolozs Balázst, az akkor még nem jogerős ítéletet kihirdető bírót támadta elfogultsággal, részrehajlással a bizonyítási indítványaik elutasítása miatt. Csikós Csaba fellebbezésében még azt is kifogásolta, hogy őt egyszer a törvényszéki bíró figyelmeztette „valótlanságok állítása miatt”, s ezt a jogász dehonesztálónak érezte. Ezzel szemben a táblabíróság hosszú és részletes szóbeli indokolásában kifejtette: Kolozs Balázs tisztességesen és becsületesen járt el, amiért köszönet illeti.

A tanácsvezető bíró tételesen, érvről érvre támasztotta alá, hogy miért volt helyes az elsőfokú ítélet, amelyen minimálisan, az ügy érdemét nem befolyásolva módosított a másodfokú bíróság. Ennek alapján a legfőbb megállapítása az volt, hogy a főváros és a Mahir szerződése klasszikus haszonbérlet volt, és lényegében semmi alapjuk nem volt azoknak a kifogásoknak, amelyekre hivatkozva felmondták a szerződést. Sőt, az ítélőtábla indokolásában nemcsak az önkormányzat által csatolt dokumentumok megalapozatlanságát, egymáshoz képest súlyos ellentmondását mutatta be, hanem levezette: a fővárosnak a felmondástól számítva összesen három plusz nyolc napja lett volna, hogy – igazát védve – bírósághoz forduljon, ám ezt az önkormányzat elmulasztotta, így gyakorlatilag már 2015 novemberétől kezdve hatálytalan volt a felmondás. Hiábavaló volt a főváros hivatkozása arra, hogy csak pályázat volt, és nem közbeszerzés, illetve néhány oszlop nem mérte, csak mutatta a levegőszennyezettséget, ahogy a Mahir által biztosított kedvezmények sem minősültek „lehetetlen vállalkozásnak”. A későbbi kifogás, hogy a főváros túl alacsonynak ítélte meg a Mahirral kötött szerződés szerinti legkevesebb évi 45 millió forintot, a másodfokú eljárásban megsemmisült, hiszen ha jogsértés is történt volna, azt éppen a főváros, a másik szerződő fél is elkövette.

Így Csikós Csaba hiába indítványozta a Fővárosi Törvényszék végül megalapozottnak bizonyult ítéletének megváltoztatását vagy hatályon kívül helyeztetését, nem járt sikerrel. Az pedig végképp kimondatott: a hirdetőoszlopok, más néven utcabútorok elhelyezésére, működtetésére kötött szerződésről „nem mondható ki, hogy nyilvánvalóan jó erkölcsbe ütközött”, már csak ezért sem lehet semmis.

„Megvédtük az oszlopainkat, amelyek a hatályos szerződés szerint 2031-ig a helyükön maradhatnak” – nyilatkozta Magyar György, a pernyertes Mahir Cityposter Kft. ügyvédje. Magyar a tárgyaláson rövid ellenkeresettel élt, amelyben az elsőfokú döntés helybenhagyását kérte. Hozzátette: bebizonyosodott, hogy egy önkormányzat sem járhat el sem bosszúból, sem más megfontolásból erőszakosan, és a magyar törvényeket mindenkinek be kell tartania. Mint mondta, az is kiderült, hogy ugyancsak jogsértő volt, amikor a főváros jogellenesen nekiesett a hirdetőoszlopoknak, és 2016. január elején önkényesen elkezdte őket bontani. Ezt végül a szintén jogszerűnek bizonyult úgynevezett ideiglenes intézkedéssel végül a Fővárosi Törvényszék, majd a Fővárosi Ítélőtábla állította le. Az oszlopok összértékét korábban 600 millió forintra becsülték. Magyar György kiemelte: a Mahir Cityposter Kft.-nél most készül a károk összegzése, az, hogy hány oszlop szenvedett maradandó sérülést, s ezek után elsősorban peren kívül szeretnék rendezni a kártérítést. Ha szükséges azonban, akkor jogi utat is igénybe vesznek.

Azért, hogy most közpénzekből kell kártérítést fizetnie Budapestnek, a politikai felelősöket a városházán kell keresni: 2015. szeptember 30-án a Fővárosi Közgyűlés Kocsis Máté kormánypárti fővárosi tanácsnok és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján úgy mondta fel a Mahir szerződését, hogy a megkötését a Demszky-korszakban fideszes képviselők is támogatták. A jelenlegi kormánypárti többség annak ellenére nyilvánította előnytelennek a szerződést, hogy – a Fővárosi Önkormányzat honlapján a mai napig fellelhető hivatalos dokumentumok szerint – 2010 óta vizsgálta a fidesz–KDNP-s városvezetés, de nem talált hibát. A főváros meg sem várva a hirdetőcég által már a döntés után bejelentett jogi eljárást, tavaly januárban nekiesett a hirdetőoszlopoknak, a jogsértő eltávolítással, szállítással és tárolással jelentős károkat okozva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.