Lecserélték a Buda-Cash perének bíráját

Az eddigi bíró a Fővárosi Törvényszék büntető kollégiumának élére került ideiglenesen.

Fekete Gy. Attila
2017. 02. 08. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szép csendben lecserélték a Buda-Cash-per bíráját, ami miatt január 31-én lényegében elölről kellett kezdeni a bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással, csalással és százmilliárdos károkozással vádolt Buda-Cash-vezérek perét.

Az intézkedés összefüggésben van azzal, hogy a Fővárosi Törvényszék büntető kollégiumának élén is személycsere történik. Mikó Gergelynek, a kollégium volt vezetőjének – információink szerint – decemberben azért kellett távoznia a posztról, mert védelmébe vette a törvényszék egyik bíráját, aki az előírt határidőn belül nem foglalta írásba egy nagy érdeklődésre számot tartó per ítéletét. – Nem menesztették, csak érzékeltették vele, hogy mondjon le – állítják a Mikó lemondásának hátterét jól ismerő forrásaink.

A törvényszék sajtószolgálata megkeresésünkre csak annyit közölt, hogy „a büntető kollégiumban valóban felmerült írásba foglalási késedelem, amellyel összefüggésben a Fővárosi Törvényszék elnöke meghozta a szükséges igazgatási döntéseket, a büntető kollégium vezetőjének lemondása azonban személyes döntés volt”.

Mikó Gergely december 31-ével távozott. Posztjára december 20-án pályázatot írt ki az Országos Bírósági Hivatal. Addig is, amíg a pályázat eredményét kihirdetik, Mikó két korábbi helyettese, Gimes Ágnes és Lőrinczy Attila közül az elnökhelyettesi feladatokat régebb óta ellátó Gimest kérte fel a kollégiumvezetői feladatok ellátására a törvényszék elnöke.

Gimes tárgyalta a Buda-Cash-pert. Mint azt a Fővárosi Törvényszék lapunknak hivatalosan is megerősítette, a „megnövekedett igazgatási feladataira tekintettel” kellett új bíróra kiszignálni ezt az ügyet. Az új bíró, Hajba Krisztina a január 31-i nyilvános ülésen már meg is kezdte a korábbi tárgyalások anyagának ismertetését. Bennfentesek nem tartanak attól, hogy az igazgatási okok miatt bekövetkezett változás jelentősen elnyújtaná a pert.

A Buda-Cash botránya a Quaestor után a második legnagyobb bírósági szakban lévő gazdasági bűnügy, amelyben az ügyészség többrendbeli, bűnszervezetben, folytatólagosan, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással, csalással és egyéb más bűncselekmény elkövetésével, valamint százmilliárdos károkozással vádolja V. Péter vezérigazgató-helyettest és négy társát. A vád szerint a cég vezetői a 90-es évek végétől a lelepleződésükig az ügyfelek tudta és felhatalmazása nélkül használták fel azok pénzét, hogy a brókerház nagyrészt a külföldi befektetésein elszenvedett veszteségeit leplezzék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.