Hol jár, hol nem a felújított metró

Ma megint nem jár a felújított metrószerelvény a 3-as vonalon. A hibajavítás után ezt szoftverfrissítéssel magyarázza a BKV.

2017. 03. 23. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár szerdán újra forgalomba állították a 3-as metró egyetlen felújított szerelvényét, csütörtökön – az orosz fél kérésére – nem vesz részt a forgalomban. A BKV lapunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint a 69 milliárd forintért 222 metrókocsit felújító Metrovagonmas most az utasforgalmi tapasztalatok felhasználásával úgynevezett műszaki felülvizsgálat keretében elvégzi a felújított szerelvény egyes egységeinek rendszerfrissítését.

A BKV magyarázata szerint az alig több mint egynapos tapasztalat sokkal összetettebb és részletesebb, mint az azt megelőző 15 ezer kilométeres tesztfutás. Így elvégezhetik majd a rendszer pontosító beállításait, amelyekkel a vonat működése, viselkedése stabilabbá, megbízhatóbbá válik majd. – Kérjük utasaink türelmét, megértését – írta egy héten belül már harmadszorra a fővárosi közlekedési társaság. Tegnap délután még azt közölték: nincs komoly baj a hétfőn a 3-as metróvonalon forgalomba állított, majd egy ajtójelző meghibásodása miatt onnan kivont felújított metrószerelvénnyel. A hibát a 30 éves garanciát vállaló orosz Metrovagonmas szerdára elhárította, de arról nem adtak tájékoztatást, hogy milyen hibákat fedeztek még fel.

Mint Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta: a csaknem 90 százalékban kicserélt alkatrészekből álló új konstrukciónál természetesek a hibák. Ezek kiszűréséhez viszont a forgalomba állítást megelőző 15 ezer kilométeres tesztüzem kevésnek bizonyult. A szakmai szervezet vezetője megemlítette a nyolcvanas évek végén kifejlesztett egykori Ganz-metrókocsi esetét, amikor is a néhány évig a 3-as vonalon futó jármű forgalomba helyezése előtt 75 ezer kilométeren át tesztelték. A tapasztalatok szerint azzal nem is volt hiba működése során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.