Atkári János visszavágott a metróügyben

„Háromszorosan sincs közöm önökhöz és az OLAF 4-es metró beruházását elmarasztaló jelentéséhez” – írta.

2017. 04. 12. 6:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Háromszorosan sincs közöm önökhöz és a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) 4-es metró beruházását elmarasztaló jelentéséhez” – írta Atkári János volt SZDSZ-es főpolgármester-helyettes a Magyar Nemzet birtokába jutott levélben Bánki Eriknek, az ügyben vizsgálódó parlamenti gazdasági bizottság fideszes elnökének. A testület tegnapi ülésének első napirendi pontja elmaradt, ugyanis Atkárin kívül egy másik korábbi szabad demokrata főpolgármester-helyettes, Ikvai-Szabó Imre sem tett eleget a meghívásnak, sőt ő még csak nem is reagált.

„Az, hogy nem jöttek el, azt bizonyítja, hogy van vaj a fülük mögött (sic!)” – jelentette ki kategorikusan Bánki. A testület korábbi ülésén, illetve a fővárosi metrókorrupciót vizsgáló munkacsoport meghallgatásain elhangzottakra alapozva azt is állította: „Demszky Gábor politikai felelősségre vonása nem megkerülhető”. Ugyanis a volt SZDSZ-es főpolgármesterre „vallott” Aba Botond, a BKV volt vezérigazgatója és Balogh Árpád, a DBR Metró Projekt Igazgatóság vezetője is. Bánki Erik szerint az is tény, hogy „2006-ban politikai nyomásra indultak el a fúrópajzsok”, és a szervezetlenség miatt a pajzsokat – kötbérfizetés mellett – hónapokra le kellett állítani. „Ezzel a volt főpolgármester Budapestnek legalább 17 milliárd forintos kárt okozott” – összegezte a fideszes bizottsági elnök, Atkári János távolmaradásának valódi indokairól azonban hallgatott.

Viszont a volt liberális politikus, Tarlós István kormánypárti főpolgármester 2010 utáni főtanácsadója rendelkezésünkre bocsátotta a Bánki Eriknek írt levelét: „Nincs, s mint önnek is tudnia kell, nem is lehetett közöm a kérdéses bizottsági meghallgatás indítékául hivatkozott OLAF-jelentésben foglaltakhoz. Ahogyan nincs közöm ahhoz az ön elnökletével működő bizottsághoz, amely ez ügyben érdemi hatáskör és felelősség híján eleve csak általam nem támogatható, jelenlétemmel ezért nem legitimálható pártpolitikai célokat szolgál ki. Végképp nincs közöm önhöz mint a bizottság elnökéhez, hacsak a szégyen nem köt amiatt, hogy az ország, amelyben élek, megtűr önhöz hasonló, ez esetben joggal használható kifejezéssel élve közemberi jellegüket elvesztett politikusokat” – fogalmazott Atkári.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.