Átnevezné Pest megyét a kormány

A kérdésről nem született döntés a pénteki közgyűlésen.

MN
2017. 04. 28. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Miniszterelnökség kezdeményezi Pest megye nevének Pest-Pilis megyenévre történő módosítását” – áll a Pest megyei közgyűlés pénteki ülésének egyik előterjesztésében. A példa nélküli névváltoztatási kezdeményezést az Index szúrta ki elsőként. Az indoklás szerint a megye elnevezése „ma nem tükrözi teljesen a történelmi Magyarország vármegyéinek az ország mai területén meglévő örökségét”.

Később Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke az MTI-t arról tájékoztatta, hogy nem döntöttek a képviselők Pest megye nevének Pest-Pilis megyére módosításáról a pénteki közgyűlésen. Úgy határoztak, hogy a kérdésről csak a várható következmények teljesebb megismerése után határoznak. Nincs ugyanis elegendő információjuk a névmódosítással járó pénzügyi hatásokról (például hogy mit von maga után a közigazgatási és egyéb szervezetek átnevezése), valamint a névváltoztatás egyéb társadalmi-gazdasági következményeiről – közölte a sajtófőnök.

Pest és Pilis vármegyék 1467-ig önállóak voltak, ekkor egyesültek hivatalosan, de valójában már korábban is közös közgyűléseket tartottak. 1569-ben Solt vármegyét csatolták Pest-Pilishez, 1876-ban pedig Kiskunt, így a megye neve 1950-ig Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye volt, akkor egyszerűsítették vissza Pest megyének.

Ambrus András felidézte: az elnevezés kérdése a rendszerváltozás idején is felmerült, de az 1989-ben felállított ideiglenes bizottság nem tartotta időszerűnek a változtatást, és a megyei szereplők nagy többsége sem támogatta. Az ellenzők a jelentős anyagi következményeket hozták fel érvként, a támogatók a Pest-Pilis megyenevet javasolták.

A közgyűlés 31 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett döntött pénteken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.