Orbán belátta, hogy ki kell egyeznie a CEU-val?

A 24.hu forrása szerint bár a törvényt nem vonják vissza, de az állásponton változtatnak.

MN
2017. 04. 13. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 24.hu információi szerint a napokban több informális egyeztetés is zajlott a Fidesz vezetői között a CEU működését ellehetetlenítő törvény elfogadása után kialakult helyzetről. A lap által idézett forrás szerint bár az nem került szóba, hogy a törvényt visszavonnák, de a komoly vitákat akkor sikerült lezárni, amikor Orbán Viktor miniszterelnök is elfogadta, hogy tarthatatlan az egyetemmel szemben képviselt kormányálláspont.

A nemzetközi tiltakozások és főként az Egyesült Államok kormányzati szintű megnyilvánulásai nyomán végül arra jutottak, hogy valamilyen formában ki kell egyezni a CEU-val – írja forrására hivatkozva a 24.hu.

Az egyetemet ellehetetlenítő törvény miatt több tüntetés is zajlott országszerte. Az egyikről, a Sándor-palota előtti spontán, a lex CEU aláírása ellen tiltakozó tüntetésről vitték el Gulyás Mártont és Varga Gergelyt. Ügyüket jelenleg, gyorsított eljárásban tárgyalja a bíróság. Az ügyészség csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettének, valamint műemlék megrongálásával elkövetett rongálás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a két gyanúsítottat.

Eközben Deutsch Tamás a TV2-nek nyilatkozott az ügyben. A fideszes EP-képviselő azt mondta, a CEU egy offshore egyetem, és mint ilyen számára teremt átlátható és tiszta helyzetet a módosított törvény. Úgy vélte továbbá, hogy a CEU-törvényt Soros György ülteti át egy szimbolikus terepre. Deutsch úgy látja, lassan a CEU alapítójának a nevét is alig volna szabad kiejteni, nemhogy a tevékenységét bírálni. Éppen ezért most ő is, karikírozva a szituációt, inkább Párhuzamos Györgyként említi az „amerikai üzletembert”. Azt is mondta: „nettó hazugság” azt állítani, hogy a felsőoktatási törvény a CEU bezárásához vezetne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.