időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Orbán belátta, hogy ki kell egyeznie a CEU-val?

MN
2017.04.13. 14:59

A 24.hu forrása szerint bár a törvényt nem vonják vissza, de az állásponton változtatnak.

A 24.hu információi szerint a napokban több informális egyeztetés is zajlott a Fidesz vezetői között a CEU működését ellehetetlenítő törvény elfogadása után kialakult helyzetről. A lap által idézett forrás szerint bár az nem került szóba, hogy a törvényt visszavonnák, de a komoly vitákat akkor sikerült lezárni, amikor Orbán Viktor miniszterelnök is elfogadta, hogy tarthatatlan az egyetemmel szemben képviselt kormányálláspont.

A nemzetközi tiltakozások és főként az Egyesült Államok kormányzati szintű megnyilvánulásai nyomán végül arra jutottak, hogy valamilyen formában ki kell egyezni a CEU-val – írja forrására hivatkozva a 24.hu.

Az egyetemet ellehetetlenítő törvény miatt több tüntetés is zajlott országszerte. Az egyikről, a Sándor-palota előtti spontán, a lex CEU aláírása ellen tiltakozó tüntetésről vitték el Gulyás Mártont és Varga Gergelyt. Ügyüket jelenleg, gyorsított eljárásban tárgyalja a bíróság. Az ügyészség csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettének, valamint műemlék megrongálásával elkövetett rongálás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a két gyanúsítottat.

Eközben Deutsch Tamás a TV2-nek nyilatkozott az ügyben. A fideszes EP-képviselő azt mondta, a CEU egy offshore egyetem, és mint ilyen számára teremt átlátható és tiszta helyzetet a módosított törvény. Úgy vélte továbbá, hogy a CEU-törvényt Soros György ülteti át egy szimbolikus terepre. Deutsch úgy látja, lassan a CEU alapítójának a nevét is alig volna szabad kiejteni, nemhogy a tevékenységét bírálni. Éppen ezért most ő is, karikírozva a szituációt, inkább Párhuzamos Györgyként említi az „amerikai üzletembert”. Azt is mondta: „nettó hazugság” azt állítani, hogy a felsőoktatási törvény a CEU bezárásához vezetne.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.