Józsefvárosi korrupció: felmentették a volt jegyzőt

Xantus Juditot, Józsefváros volt jegyzőjét felmentette pénteken a Fővárosi Törvényszék egy 2010-es korrupciós ügyben.

2017. 05. 05. 15:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jórészt a Budapesti Nyomozó Ügyészséget kárhoztatta Gohér Márta, a Fővárosi Törvényszék bírája, hogy a 2010-ben kipattant józsefvárosi vesztegetési ügyben pénteken felmentő ítéletet kellett hoznia Xantus Judit volt jegyzővel szemben. – Egy épületbővítés ügyében a vádhatóság egyáltalán nem tudta bizonyítani a bűnösségét, pedig még a védőbeszédek után is módosíthatta volna a pontatlan vádat – mondta a bíró. Szerinte Xantus Judit cselekménye befolyással üzérkedés lehetett volna, de a bíróság nem léphetett túl a nyolc vádlottat „felvonultató” vádiraton. Aszerint az egykori jegyző és volt referense, D.-né V. Katalin 1,5 millió forintot kért és kapott azért, hogy meggyorsítsa az egyik helyi vállalkozó, K. Béla építési ügyét.

– Az bebizonyosodott, hogy D.-né kért pénzt K. Béla cégének ügyvezetőjétől, F. Edittől – mondta a bíró, aki a volt referenst befolyással üzérkedés és hivatali vesztegetés miatt két év öt évre felfüggesztett fogházbüntetésre, 500 ezer forintos pénzbüntetésre és 1,2 milliós vagyonelkobzásra ítélte. A vállalkozó hamis tanúzásért, kolléganője pedig emellett vesztegetésért és befolyással üzérkedésért 1,7 milliós, illetve 900 ezres pénzbüntetést kapott. A szerteágazó korrupciós ügyben Kocsis Máté (Fidesz–KDNP) polgármester tett feljelentést hónapokkal 2009-es megválasztása után. Az ügyészek nem álltak a helyzet magaslatán, szinte csaknem egy teljes vádpontot töröltek formai hibák miatt. Két vádlottat felmentettek, másokat hivatali vesztegetés és hamis tanúzás miatt több százezer forintos pénzbüntetésre ítéltek. Az ügyész hat vádlottal szemben súlyosításért, a vádlottak zöme enyhítésért fellebbez. Xantus Judit és védője háromnapnyi gondolkodási időt kért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.