Metróügyben Budapestre ront a kormány

Tarlós István szerint a kormány eddig egy fillért sem adott a 3-as metró felújítására, és millióknak ártanak, ha ez így is marad.

2017. 05. 31. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ismét eredménytelennek nyilvánítjuk a 3-as metró infrastruktúrájának felújítására kiírt tendereket, ha a kormány nem hajlandó kifizetni a többletköltségeket – szögezte le érdeklődésünkre Tarlós István (Fidesz–KDNP). A főpolgármester megerősítette lapunk értesülését: a jóváhagyott 137,5 milliárd forintos keretnél 27 százalékkal magasabb ajánlatok érkeztek be az új közbeszerzési pályázatokra, ami 37,1 milliárddal növeli a kiadásokat. – Budapesten nem lesz fedezet nélküli kötelezettségvállalás, és a metróügy következményeiért a főváros semmilyen felelősséget nem vállal – hangsúlyozta a főpolgármester. Megdöbbentőnek nevezte, hogy Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján azt jelezte: a kormány nem kívánja finanszírozni a többletterheket.

– Alapvetően – a kormányzati támogatáson túl – minden városnak, így Budapestnek is saját forrásaiból kell megoldania a fejlesztéseit – magyarázta Tuzson Bence, s azt állította: „a kormány így is jelentős összeggel támogatta a metrófelújítást”.

Az államtitkár kijelentésére Tarlós István kifakadt: „A kormány eddig egy fillért sem adott a 3-as metró felújítására. A metrókocsik felújításához szükséges csaknem 70 milliárd forintból 60 milliárdot hitelből finanszírozunk, a kölcsönt és a különbözetet a főváros fizeti. Uniós források egyelőre nincsenek. Amiről Tuzson Bence beszélt, szöges ellentétben áll Lázár János háromszor is elmondott ígéretével: csak szóljak, s a kormány fizet, ha drágulnak a költségek.”

A főpolgármester brutálisan Budapest-ellenesnek, a fővárosban élő és dolgozó milliókkal szembeni lépésnek nevezte a Magyar Nemzet legfrissebb értesülését, hogy a múlt szerdai kormányülésen a távozása után vitatták meg a 3-as metró ügyét. – Felháborító és elfogadhatatlan lenne, el sem akarom hinni. Május 24-én a jelenlévő miniszterek azt mondták nekem, hogy június 7-én lesz napirenden a többletköltség kérdése. A jövő szerdai kormányülés előtt Orbán Viktor miniszterelnökkel tisztázni fogom az esetet, várhatóan pünkösd után – jelentette ki Tarlós István, megjegyezve: egy hete a kabinet zokszó nélkül kifizette az állatkerti fejlesztés 70 százalékos drágulását.

– Vérlázító – mondta a történtek után Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője. Kiemelte: ha stadionokra százmilliárdokat költenek, akkor a metróra is kell jutnia. Horváth Csaba (MSZP) szerint a kormány lenézi a budapestieket, a kormányfő hat hete nem fogadja a főpolgármestert, a legújabb időpont pedig „pünkösd után kiskedden” lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.