Politikai polip szorításában a közterület-fenntartó

A fővárosi cégnél és a közbeszerzéseknél érdekcsoportok erős és kiszámíthatatlan ráhatását észlelték a belső ellenőrök.

2017. 05. 04. 4:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csupán az államosítás, a jelentős elvonások, a növekvő bürokrácia, a folyton változó jogi környezet és a rezsicsökkentés sodorta 130 éves működésének egyik legnagyobb válságába a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit (FKF) Zrt.-t – derült ki a lapunknak átadott városházi belső ellenőri (vagy ahogy írták: tanácsadói) jelentésből. A Főpolgármesteri Hivatal belső ellenőrzési osztálya által készített és a főjegyző aláírásával hitelesített dokumentum – megerősítve a Magyar Nemzetben egy hangfelvétel alapján csaknem három hónappal ezelőtt megírt állításokat – egyebek között leszögezte: a cég tervezését „erős és kiszámíthatatlan politikai hatások” érik, a közbeszerzéseknél pedig ugyancsak „erős külső ráhatások” tapasztalhatók. Utóbbival kapcsolatban a vizsgálatot végzők azt írták: „Valamely érdekcsoportnak kedvezés (de le van papírozva)”. Kiemelt része a jelentésnek, hogy „a szervezeten belül 7-8 informális hálózat működik”, ami a napi tevékenységtől veszi el az energiákat. Mint írták, ezek közül négy-öt erős külső támogatást élvez, ami megnehezíti, esetenként ellehetetleníti az indokolt cseréket, főleg vezetői szinten.

Ugyanakkor Csontos István, az FKF vezérigazgatója lapunknak elmondta: lemondását nem a belső ellenőri jelentés miatt nyújtotta be, amelyet egyébként még csak nem is látott. – Tarlós István főpolgármesterhez fordulok, ugyanis az ügymenet szerint egy ilyen jelentést a mindenkori vezérigazgatónak is látnia kell, sőt a megállapításokra reagálni is köteles. – Felőrlődtem a belső harcokban, pedig az elmúlt években többmilliárdos tartalékot tudtunk fölhalmozni a cég belső átszervezésével. Ez a fedezete az idei, átlagosan 6,4 százalékos béremelésnek, valamint a több mint 200 ezer forintos, minden FKF-esnek járó juttatásnak. Tettük mindezt annak ellenére, hogy az állam a tavaly óta már az összes bevételt beszedő, majd jelentősen csökkentett arányban visszaosztó Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. közreműködésével összesen 7 milliárd forintot vont el az FKF-től. Ebben benne vannak azok a terhek és járulékok, amelyekkel az elmúlt években sújtották az ágazatot – mondta Csontos István. Szerinte a lapunk által idézett hangfelvételnek, amely az ő és a szakszervezeti vezetők megbeszélésén, de a tudta nélkül készült, csak az volt a célja, hogy ártsanak neki. Ugyanakkor a főpolgármester bejelentése szerint május 31-éig még hivatalában lévő vezérigazgató kérdésünkre, milyen politikai nyomások érték, nem akart részletesen válaszolni, de megerősítette az említett informális hálózatok létét. Arra a fölvetésre, hogy a cégnél 12 vezetőt, köztük őt magát is meghallgatták a belső ellenőrök, Csontos István azt mondta: még tegnap is kértek tőle dokumentumokat. Ha megkapja a Fővárosi Közgyűlés számára készülő végleges jelentést, arra részletesen és írásban fog reagálni.

Tény, a jelentés mellékletében szereplő, az FKF működésének előnyeit, hátrányait és kockázatait fölsoroló táblázat megállapításai között számos pozitívum is van, elsősorban a cég működésének megszervezéséről, miközben több területen beszámolnak szabálytalanságokról, az előírások mellőzéséről. Az ellenőrök megerősítették a hulladékgazdálkodás területén 2010 után megvalósított sok milliárd forintos uniós beruházások, a szelektív hulladékgyűjtés kudarcát, a beszerzett eszközök, célgépek részbeni használhatatlanságát is.

Tarlós István múlt pénteken jelentette be, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel a héten esedékes találkozóján a válságba jutott önkormányzati cégek, kiemelten az FKF helyzetének rendezését is fölveti majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.