Rongálás miatt pénzbüntetés a festékdobálónak

Első fokon súlyos pénzbüntetésre ítélték azt a férfit, aki a CEU-törvény elleni tüntetések egyikén festékkel dobta meg a Terror Házát.

2017. 05. 18. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jogerősen 720 ezer forint pénzbüntetésre ítélte tegnap a Pesti Központi Kerületi Bíróság  a Terror Háza Múzeumot festékkel dobáló férfit – közölte a Magyar Nemzettel Ibolya Tibor, a Fővárosi Főügyészség főügyésze. Tájékoztatása szerint a bíróság gyorsított eljárásban rongálás miatt a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádjával egyezően bűnösnek találta a 45 éves férfit. – A vádlott 2017. április 13-án éjfél körül az Andrássy úton található Terror Háza Múzeumot egy félliteres, ételfestéket tartalmazó műanyag flakonnal három alkalommal megdobta, amelynek következtében az épület fala mintegy 20 négyzetméteres felületen beszennyeződött. A kár körülbelül tízezer forint – ismertette a tényállást Ibolya Tibor.

Az eset azután történt, hogy Gulyás Márton ellenzéki aktivistát és társát, Varga Gergelyt aznap a bíróság első fokon bűnösnek mondta ki csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság, illetve műemlék megrongálásával elkövetett rongálás vétségében. Gulyást és egyik társát a Sándor-palota előtti spontán, a lex CEU aláírása ellen tiltakozó tüntetésről vitték el a rendőrök, mert festékes flakont akartak az épülethez vágni, de a rendőröket is eltalálták. Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést kért rájuk. A bíróság azonban egy korábbi ügyével együtt 300 óra közérdekű munkára ítélte az aktivistát. Varga Gergelyre 200 órát szabtak ki, az ítélet ellen fellebbeztek. A velük szolidáris tüntetők közül – mint arról a Magyar Nemzet beszámolt – Magonyosi Árpád volt az a hangadó, aki lemosható vízfestékkel dobálta meg Terror Háza Múzeum épületét. Őt a rendőrök igazoltatták, és tájékoztatták, hogy büntetőfeljelentést fognak tenni, de nem állították elő. A történteket Magonyosi úgy értelmezte, hogy ő csupán megpróbálta rekonstruálni azt, amit a „Marciék” csináltak.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.