Volt kémelhárító lesz az FKF vezérigazgatója

Göbölös László dandártábornok, az Alkotmányvédelmi Hivatal volt főigazgatója vesz át az FKF irányítását júniustól.

2017. 05. 16. 17:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június elsejétől Göbölös László dandártábornokot, az Alkotmányvédelmi Hivatal volt főigazgatóját nevezem ki a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) élére – erősítette meg a Magyar Nemzetnek Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester a Hvg.hu információját. A lap „kémelhárítóként” mutatta be a leendő vezetőt. Göbölös László a kilencvenes években a Katonai Biztonsági Hivatal műveleti szakterületén dolgozott, 1999-től a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál töltött be igazgatói pozíciókat, s 2011 végétől irányította az Alkotmányvédelmi Hivatalt. 

Tarlós István április végén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy belső ellenőri jelentés nyomán az eddigi vezérigazgató, Csontos István benyújtotta, ő pedig elfogadta a lemondását. A revizorok többek között azt állapították meg, hogy a közszolgáltató cég 130 éves működésének egyik legnagyobb válságába jutott. Ennek okai között nem csupán az államosítást, a jelentős elvonásokat, a növekvő bürokráciát, a folyton változó jogi környezetet és a rezsicsökkentést említették. A vizsgálat szerint ugyanis a cég tervezését „erős és kiszámíthatatlan politikai hatások” érik, a közbeszerzéseknél pedig ugyancsak „erős külső ráhatások” tapasztalhatók. Utóbbival kapcsolatban a vizsgálatot végzők azt írták: „Valamely érdekcsoportnak kedvezés (de le van papírozva)”. Kiemelt része a jelentésnek, hogy „a szervezeten belül 7-8 informális hálózat működik”. 

Korábban a Magyar Nemzet egy a múlt év végén a vezérigazgató és a szakszervezeti vezetők belső megbeszéléséről készült hangfelvétel alapján megírta a felvetett problémák között, hogy a 2010 utáni uniós projektekkel is bajok vannak. Egyebek mellett elhangzott, hogy milliárdokért „használhatatlan célgépeket” szereztek be, s a házhoz menő hulladékszállítás is óriási veszteségeket okoz. Az FKF-nél egyébként a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya büntetőeljárást is folytat. A rendőrök jelenleg is vizsgálják a fővárosi cég tanácsadói szerződéseit, a gyanú szerint versenykorlátozó, közbeszerzési és koncessziós jogszabályokat sértő tevékenységét. 

Kérdésünkre a főpolgármester kifejtette: ha igaz, hogy informális hálózatok bénítják a céget, akkor azokat „el kell hárítani”. – Ki tudja, mióta van rendetlenség az FKF-nél, ennek most már véget vetek – fűzte hozzá Tarlós István, de azt nem mondta meg, mikor találkozik a kormányfővel. A találkozóra már hetek óta készül, többek között az FKF és a többi közszolgáltató gazdasági helyzetének rendezését szeretné elérni, akár jogszabály-módosításokkal is. Továbbá azt, hogy az önkormányzati dolgozók és a helyi cégek alkalmazottai is ugyanolyan béremelésekben részesülhessenek, mint az államiak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.