Iránytű Intézet: A legelutasítottabb párt a Fidesz

Minden negyedik kormánypárti szavazó a Jobbikra voksolna másodsorban.

Munkatársunktól
2017. 06. 08. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megkérdezettek 24 százaléka a Fidesz–KDNP pártszövetségét tartja a legellenszenvesebbnek a hazai pártok közül – derült ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet májusi felméréséből. A kutatás szerint a kormánypártok után a legtöbben az MSZP-t (20), a Demokratikus Koalíciót (14), valamint a Jobbikot (13 százalék) jelölték meg, amikor arról kérdezték őket, melyik az a párt, amelyikre semmiképpen nem szavaznának egy most vasárnapi voksolás alkalmával. A kisebb támogatottságú pártoknak az abszolút elutasítottsága is kisebb. A felmérés során csak egy pártot lehetett megjelölni, tehát az, hogy például a Fideszt a megkérdezettek 24 százaléka elutasítja, nem azt jelenti, hogy a fennmaradó 76 százalék elégedett volna a kormánypárttal.

A kormányzó pártszövetség egyébként valamelyest javított az előző hónaphoz képest, áprilisban ugyanis még 27 százalék tartotta ellenszenvesnek a Fidesz–KDNP-t. Az ellenzék ezzel párhuzamosan egy-két százalékot rontott saját megítélésén.

A Fidesz–KDNP híveinek 34 százaléka az MSZP-t, 27 százaléka a DK-t, 16 százaléka pedig a Jobbikot utasítja el leginkább. A Jobbik szavazóinak fele a kormányzó pártszövetséget tartja a legellenszenvesebbnek, míg 25 százaléka az MSZP-t, 8 százaléka a DK-t. A szocialistaszimpatizánsok körében a Fidesz–KDNP abszolút elutasítottsága 68, míg a Jobbiké 26 százalékos. A Gyurcsány-párt híveinek csaknem háromnegyede (73 százalék) szintén a Fidesz–KDNP-t tartja a legellenszenvesebbnek, de igen sokan (14 százaléknyian) tartják elképzelhetetlennek azt is, hogy a Jobbikra adják voksukat.

A Magyar Nemzet megbízásából készült felmérés szerint a választók relatív többsége, 32 százaléka nem szavazna, illetve nincs szilárd elsődleges preferenciája, 22 százaléka pedig nem voksolna másodsorban egyik pártra sem.

A másodlagos pártpreferenciákat tekintve a Jobbik és az LMP áll a legjobban, a legtöbben ugyanis (10, illetve 9 százalék) rájuk szavaznának, ha kedvencükön kívül még egy pártot bejelölhetnének. Rajtuk kívül még a DK-nak és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) van nagyobb (4-4 százalékos) tartaléka. Az MSZP, a Fidesz–KDNP és a Momentum részesedése 3-3 százalékos a másodlagos preferenciákat tekintve.

Legelkötelezettebb szavazóik a kormánypártoknak vannak, a Fidesz–KDNP szimpatizánsainak 41 százaléka ugyanis nem szavazna másik pártra. Csaknem minden negyedik kormánypárti szavazó a Jobbikot támogatná másodsorban, míg az LMP-t 9 százalékuk.

A Jobbik híveinek nagyjából harmada (32 százalék) nem tud másodlagos pártpreferenciát megnevezni, 23 százalékuk az LMP-re voksolna másodsorban, 17 százalékuk a Fidesz–KDNP-re és 8 százalékuk a szocialistákra. Nagyjából ugyanekkora arányban (6 százalék) szavaznának át a Jobbikra az MSZP hívei, ők leginkább (33 százalék) a Gyurcsány-pártra voksolnának vagy az LMP-re (21 százalék), míg az Együttöt minden tizedik szocialistaszimpatizáns jelölte meg „második kedvenc” pártként. Az MSZP-seknek egyébként csak a 13 százaléka kizárólagos MSZP-preferenciájú, túlnyomó többségük – a kutatás szerint – akár másik pártra is hajlandó lenne szavazni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.