BKK-botrány: Tarlósnak üzentek a feljelentések napján

Büntetőeljárásokra vár az MSZP, rendőrséghez fordult a DK. Súlyosabb a gyanú a hibát felfedő fiatallal szemben.

2017. 07. 27. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három jogcímen is megtettem tegnap a büntetőfeljelentést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) online értékesítési rendszere ügyében – közölte lapunkkal Szaniszló Sándor fővárosi MSZP-s képviselő, egyben a pénzügyi és ellenőrzési bizottság elnöke. A 3481 felhasználó és regisztrált ember adatainak kiszivárgása miatt személyes adattal való visszaélés, az internetes értékesítés közbeszerzés nélküli beindítása – becsléseik szerint csaknem 300 millió forintos vagyoni hátrány okozása miatt – hűtlen, illetve hanyag kezelés miatt is a BRFK-hoz fordult. Szaniszló Sándor utalva a rendszer hibáit feltáró és azt azonnal jelző 18 éves fiatal esetére, azt állította, hogy a hatalom a fővárosban nemcsak városvezetésből, hanem emberségből is megbukott. Két követelést is megfogalmazott Tarlós István főpolgármesternek (Fidesz–KDNP) címezve: Dabóczi Kálmánnak, a BKK vezérigazgatójának leváltását, illetve azt, hogy 24 órán belül álljon ki a sajtó elé, és tisztázza szerepét a botrányban.

Utóbbi szinte bizonyosan megvalósul, ugyanis Tarlós István már a hét elején csütörtök délelőttre hívott össze az ügyben sajtótájékoztatót. Úgy tudjuk azonban, szó sincs Dabóczi Kálmán leváltásáról. Jelenleg a Telekom cégcsoporthoz tartozó társaság német tulajdonosának a magyarázatát várják az esettel kapcsolatban, ugyanis mint arról beszámoltunk, a BKK minden felelősséget az üzemeltető T-Systemsre hárítana.

Lapunk hiába kereste a T-Systemst, sem telefonon, sem e-mailen nem adtak tájékoztatást. Az viszont több mint gyanús, hogy a 2017. július 13-án elindított BKK Online Shopról a BKK-val kötött, lapunk birtokában lévő szerződést is aznap írták alá.

A botrányos ügyben más ellenzéki pártok sem nyugszanak: az adatszivárgás miatt a DK a BKK ellen tett feljelentést. A Jobbik pedig Mirkóczki Ádám parlamenti képviselő várható kezdeményezésére napirendre kívánja tűzetni a BKK-ügyet az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának július 31-ei rendkívüli, zárt ülésén.

Ugyanakkor a 24.hu megírta: az etikus hekkerként ismert fiatalt, aki ellen múlt pénteken még információs rendszer vagy adat megsértése vétség megalapozott gyanúja miatt indítottak nyomozást, most már bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. A rendőrség a minősítés súlyosbításának részleteiről a nyomozás érdekeire tekintettel nem adott tájékoztatást.

Közben a közlekedés tényleges terepén, a 3-as metró vonalán ismét esemény volt: az ajtóhibák miatt a forgalomból korábban kivont, majd hatósági engedéllyel újra közlekedő felújított metrószerelvények egyikéről szerdán ismét le kellett szállítani az utasokat. Mint azt a BKV közölte: egy, az ajtó alá beszorult fakocka volt a bűnös, ami nem lehet a véletlen műve. Információink szerint a fakockát valakik pont a felújított szerelvények ajtórésének méretére vágták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.