Nem foglalkozik az NVB Orbán határon túliaknak írt levelével

Érdemi vizsgálat nélkül elutasították Szigetvári Viktor kifogását.

MTI
2017. 07. 20. 9:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NVB-hez Szigetvári Viktor azért fordult kifogással, magánszemélyként, mert véleménye szerint pártpropagandának minősül a kormányfő levele, amelyben a 2018-as országgyűlési választás előtti regisztrációra hívta fel a határon túliakat.

Szigetvári Viktor azzal érvelt, hogy a külföldön élő magyarok és a választási szervek közötti kommunikációra csak a Nemzeti Választási Irodának (NVI) van jogköre, az tudja függetlenként, pártelfogultság nélkül tájékoztatni a választópolgárokat a választással kapcsolatos információkról. Véleménye szerint a miniszterelnök levele sérti az NVI függetlenségét, valamint a választás tisztaságának, a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőségnek, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét.

Az NVB tagjai a testület csütörtöki ülésén 8:1 arányban úgy döntöttek, hogy a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasítják. A bizottság tagjainak többsége szerint a testületnek nincs hatásköre a kérdés megítélésére, ugyanis a kampányidőszakon túli kampánytevékenység nem tartozik a választási eljárási törvény hatálya alá, amelynek alapján az NVB el tudna járni. Az NVB döntésében hivatkozott a Kúria egyik végzésére, amelyet az a kvótanépszavazással kapcsolatos jogorvoslat elbírálása során hozott, hasonló tartalommal.

A választási bizottság határozatát nem szavazta meg Litresits András, az MSZP delegálja, mert szerinte a kifogás nem a kampánytevékenységre vonatkozik, hanem alapelvsérelemre, az alapelveknek pedig akkor is érvényesülniük kell, ha nincs kampányidőszak.

A határozat nem jogerős, öt napon belül lehet jogorvoslattal fordulni ellene a Kúriához.

Szigetvári Viktor közleményben reagált az NVB döntésre. Azt írta, felháborító, hogy jogi korlátok hiányában nincs lehetőség a miniszterelnök politikai propagandájának betiltására. „Orbán és kormánya bármit megtehet kampányidőszakon kívül, ráadásul pártjuk támogatottságának növeléséhez közpénzt használnak fel” – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.