A Századvég már előre tudta, hogy elbukjuk a kvótapert

Sőt, péntektől hétfőig egy közvélemény-kutatást is lezavartak, hogy megkérdezzék, mit gondol a nép.

MN
2017. 09. 06. 16:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar lakosság 72 százaléka szerint Magyarországnak tovább kell harcolnia saját igazáért az úgynevezett kvótaügyben az Európai Unió Bíróságának elutasító döntése után is – közölte szerdán a kormányközeli Századvég Alapítvány. A kutatás érdekessége, hogy azt még a szerdai ítélethirdetés előtt, péntek és hétfő közt készítették, feltételes módban feltéve a kérdést.

Az Európai Unió Bírósága szeptember 6-án, szerdán hirdetett ítéletet, és elutasította Magyarország és Szlovákia keresetét, amellyel az Európai Tanács 2015. szeptemberi határozatát támadták meg, amely szerint 120 ezer menedékkérőt kell áthelyezni Olaszországból és Görögországból a többi tagállamba, hogy ott folytassák le menekültügyi eljárásukat.

Az ítélethirdetés előtt készült közvélemény-kutatás alapján a válaszadók 88 százaléka hallott a bírósági eljárásról. Arra az esetre, ha a bíróság elutasítaná a keresetet, a megkérdezettek jelentős többsége (72 százaléka) azt mondta, hogy Magyarország ne adja fel és harcoljon tovább az igazáért a kvótaügyben. 22 százalék azok aránya, akik szerint a döntést követően Magyarországnak végre kell hajtania a kvótahatározatot.

A Fidesz–KDNP szavazóinak 97, a Jobbik szavazóinak pedig 80 százaléka volt amellett, hogy Magyarországnak tovább kellene harcolnia. A jobbikosok 80 százaléka nem hajtaná végre a határozatot, csak 14 százalék adná fel a harcot a kedvezőtlen bírósági ítélet után.

A baloldali ellenzék táborának többsége ugyan befogadáspárti, de erős a megosztottság – emeli ki a Századvég. Legnagyobb arányban (75 százalék) a DK szavazói hajtanák végre a határozatot, míg háromból egy MSZP-szavazó szerint Magyarországnak tovább kell harcolnia az igazáért a kvótaügyben, és minden harmadik LMP-s is így vélekedik. Emellett a bizonytalanok többsége sem hajtaná végre az áthelyezéseket.

A Századvég korábbi, az egész Európai Unióra kiterjedő Project 28 kutatásából az derült ki, hogy a magyarok 77 százaléka ellenzi az Európai Unió kvótarendszertervét.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.