Biztonsági aggályok a Stadionok-irodaház eladása körül

A belügyminiszter szerint nincs veszély, hiába egy átláthatatlan cég szerzi meg az óvóhely feletti ingatlant.

Molnár Richárd
2017. 09. 09. 4:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint semmi kivetnivaló nincs abban, hogy egy ismeretlen hátterű, külföldi tulajdonú offshore cég szerezze meg közvetve a fővárosi Puskás Ferenc Stadion metrómegálló fölötti épületet. Pedig a 2-es metró vonala két szempontból is a kritikus – azaz létfontosságú – infrastruktúra része: egyrészt óvóhelyként szolgál háborús vagy katasztrófahelyzetben, másrészt alapvető közszolgáltatásnak minősül.

Idén júniusban a Heti Válasz írta meg, hogy a Habony Árpád informális miniszterelnöki tanácsadóval közös szabadidős fotókon szereplő izraeli–grúz üzletember, Gag El Mihael (Michael Gagel) által vezetett cég, a Welt-Stadt Immobilien (WSI) Kft. vételi jogot szerzett a Stadionok-irodaházra. A WSI egy ciprusi bejegyzésű offshore cég, a Top Imobile birtokában van, így a valódi tulajdonosi háttér szinte ellenőrizhetetlen. Gagel vállalkozása 2008-ban rendkívül alacsony, 48 millió forintos áron vásárolta meg a közel 8000 négyzetméteres terület 17,2 százalékát (az irodaházhoz csatolt parkolót) a Budapesti Közlekedési Vállalattól (BKV), és közel állt ahhoz, hogy a teljes ingatlant megszerezze. A BKV szakszervezetei azonban tiltakoztak, és büntetőfeljelentések is születtek az ügyben, emiatt Budapest akkori vezetése leállította a tranzakciót. A Fővárosi Közgyűlés idei nyári döntésével – amellyel jóváhagyta a BKV üzleti tervét, benne az irodaház eladását – azonban minden akadály elhárult Habony barátjának üzlete elől. A közlekedési társaság mintegy egymilliárd forintos eladási árral számol.

A belügyminiszter Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselőjének levelére válaszul azt írta, a felszíni irodaépület nincs kihatással az M2-es vonal egyes szakaszainak kettős rendeltetésére, vagyis az óvóhelyi funkcióra. A tárcavezető szerint a létesítménnyel összefüggésben nincs olyan információ, ami alapján a metró rendeltetésszerű működése veszélyben lenne. Pintér hozzátette: az irodaház tulajdonjogával kapcsolatos kérdések nem tartoznak a Belügyminisztérium hatáskörébe.

– A közvetlenül a metrómegálló feletti irodaház értékesítése biztonsági kockázat, hiszen létfontosságú közlekedési infrastruktúrát érint, ráadásul óvóhelyként is szolgál – mondta lapunknak Demeter Márta. A képviselő szerint átláthatatlan módon adják el az ingatlant, vagyis a kormánypártoknak megint fontosabb egy szűk üzleti kör haszna, mint a budapestiek biztonsága. Utóbbiban pedig kiemelkedően fontos szerepe van annak, hogy az irodaház ne kerüljön magánkézbe. – Ez már önmagában is problémás lenne, főleg úgy, hogyha Habony Árpádhoz kötődő, a letelepedésikötvény-bizniszben is érintett offshore-lovagok tulajdonszerzéséről van szó. Ha a belügyminiszter egy kis felelősséget is érez a budapestiek biztonságáért, azonnal állítsák le az irodaház értékesítését – tette hozzá a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.