Egyre gyakoribb az ismeretlen eredetű tüdőfibrózis

Jelenleg 500-600 beteg van.

Kuslits Szonja
2017. 09. 19. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon, jelenleg 500-600 beteg van – közölte Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatóhelyettese.

A Semmelweis Médiasarok arról tájékoztatott: a kórkép a tüdő regenerációs hibájára vezethető vissza, gyakran valamilyen fertőzés után alakul ki, megjelenésében genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak. Lappangva, légzési nehézséggel, köhögéssel kezdődik, majd csökken a terhelhetőség, óraüvegszerűvé válnak a körmök. Ugyan kezelés nélkül végzetes kimenetelű lehet, korai diagnózissal és gyógyszeres kezeléssel azonban lényegesen javíthatók a beteg életkilátásai.

Müller Veronika szerint kulcsfontosságú, hogy már kisebb panaszokkal is mielőbb keressék fel a háziorvost, aki szükség esetén tüdőgyógyászhoz küldi a beteget. A légzésfunkciós vizsgálatok (spirometria és diffúzió) mellett előrehaladott folyamat mellkasi röntgennel is észlelhető, de korai stádiumokban csak a nagy felbontású CT-vel igazolható a kórkép jelenléte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.