Kampány kezdődik a mobil gát ellen

Lányi András: Hiába dolgoztunk ki új javaslatot a Római-part védelmére, ha nincs vita róla

2017. 09. 11. 4:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A barátaink valóban szerveznek tiltakozásokat, fórumokat, rendezvényeket, hogy a következő két hétben a széles közvélemény is megismerje álláspontunkat a Római-part, illetve a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelméről – ismerte el a Magyar Nemzetnek Lányi András. Az író, filozófus, környezetvédő, az árvízvédelmi mű alternatív (a Duna-part menti helyett Nánási útra elképzelt) tanulmánytervének a szerkesztője szerint a mobil gát ellenzőinek nincs más lehetőségük, ugyanis az ügyben nem alakulhatott ki értelmes szakmai vita. Lányi lapunk kérdésére ugyanakkor tagadta, amit Tarlós István főpolgármester (Fidesz–KDNP) múlt pénteken hangoztatott, hogy „politikai síkra” terelnék a mobil gát ügyét.

– Sajnálatos, hogy a főpolgármester, aki korábban lehetőséget adott ugyan nekünk, hogy szakmailag alátámasztott változatot készítsünk, kísérletet sem tesz arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés szeptember végi üléséig a szélesebb közvélemény is megismerhesse a tényeket – mondta Lányi. Hozzátette: ha a fővárosi kormánypárti többség előre eldönti, hogyan szavaz, akkor mi értelme volt a vízügyi szakemberek, tájépítészek, szociológusok munkájának, akik bemutatták, hogy igenis van lehetőség Budapesten az utolsó természetközeli Duna-part megmentésére? Ami – ahogy fogalmazott – azt jelenti, hogy van rá esély, hogy megvédjék a területen élő 55 ezer ember életét és vagyonát.

Emlékezetes, a múlt héten Tarlós István azt is kifogásolta, hogy a Lányi-féle tanulmány szerzőinek nagy része a tiltakozó „kemény maghoz” tartozik. – Milyen alapon nem tekintik függetlennek a főváros által felkért szakértőket? – tette fel a kérdést a főpolgármester. Majd azt hangsúlyozta: fenyegető és nevetségesen hamis állítás, hogy itt „Tarlós-nyomvonal vagy bármilyen politikai nyomás” lenne a mobil gát ügyében. Kiemelte: „egy súlyos problémát szeretnék megoldani, ahogy ígértem”. A főpolgármester állítja, a Lányi-féle tanulmánnyal szemben három összehasonlító tanulmány és négy szakértői vélemény készült, amelyek egyike sem támogatta a Nánási út–Királyok útja- nyomvonalat. Mint mondta, már „belefáradt” a vitába, ezért Lányiék anyagát kommentár nélkül terjeszti a közgyűlés elé szeptember végén, és minden fővárosi képviselő a lelkiismerete szerint szavazhat.

Lányi András ugyanakkor úgy tartja: természetes, hogy Budapest vezetője védi a mundér becsületét, az azonban már nem, hogy – bár azt mondja, belefáradt – a vitának valójában nem akar teret adni. A mobil gát ellenzői ezért kampányolnak a következő hetekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.