Titkolják a Tesco-sztrájk időpontját

Megegyeztek a munkabeszüntetés várható időpontjáról, de nem árulják el, mikorra tervezik.

Hava Nikita
2017. 09. 04. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkabeszüntetés részleteiről tárgyaltak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) sztrájkbizottságai  – mondta Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke lapunk kérdésére. Hozzátette, hogy országos sztrájkra készülnek, és a két szakszervezet sztrájkbizottsága szerdán is folytatja az egyeztetést.

Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának elnöke azt mondta, hogy a Tesco-dolgozók nem fogadták el a társaság múlt heti ajánlatát, amely szerint a Tesco az idén már nem számol béremeléssel, inkább a jövő évi bértárgyalásokra akar koncentrálni. A létszámkérdés rendezésére pedig munkacsoportokat állítana fel a cég. A feladatuk lenne áruházakra és munkakörökre vetítve megállapítani a munkaerőhiány mértékét, amit a dolgozók csupán időhúzásnak tekintenek.

Bubenkó Csaba a Magyar Nemzetnek arról számolt be, hogy a KDFSZ 25 százalékos béremelést követel, ami 14 milliárd forintnyi ráfordítást jelentene a cégnek. A szakszervezet célja, hogy az áruházláncnál a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállaló fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot.

Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emelje a cég. A szakszervezet követeli továbbá, hogy a külső munkaerő – az alvállalkozók által foglalkoztatottak – létszáma a teljes munkavállalói körhöz viszonyítva ne haladhassa meg a 15 százalékot.

A szakszervezet szükségesnek tartja azt is, hogy a vállalat a költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeget a jelenlegi 13 százalékról emelje 30 százalékra.

A KASZ és a KDFSZ közös sztrájkkövetelései közül, amelyeket még augusztus második felében juttattak el a munkáltatóhoz, Karsai Zoltán a múlt héten példaként említette a létszám kérdését, a béremelést, a régóta a vállalatnál dolgozók megbecsülését, a bértorlódás problémáját és a munkaeszközök felülvizsgálatát.

Ahogy arról lapunk már beszámolt, ha a brit hátterű üzletláncnak nem sikerül megegyeznie az érdekképviseleti szervezetekkel, akkor kétszáz Tescóban és a központban több ezer munkavállaló szüntetheti be a munkát. Minden valószínűség szerint egy szeptemberi hétvégén várható a sztrájk, az időpontot a szakszervezetek később közlik.

A Tescóval a tárgyalások szeptember 11-én folytatódnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.