Új helyettes államtitkárt kaptak az üldözött keresztények

Lejárt Török Tamás egyéves megbízatása, helyét Azbej Tristan veszi át.

MN
2017. 09. 14. 4:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menesztik Török Tamást, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárt – értesült a Népszava. A lap egyházi forrása szerint Török eltávolítása összefüggésbe hozható azzal, hogy az iraki Erbílben nem készült el az az iskola, ahol több sajtónyilatkozat szerint szeptemberben már kezdődnie kellett volna a tanításnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Népszavának egyelőre nem cáfolta és nem is pontosította a Török Tamás menesztéséről szóló értesülést. Arról sem kaptak tájékoztatást, hogyan állnak a munkálatok Erbílben, várhatóan mikor kezdődhet meg a tanítás.

Az Emmi a Népszavát nem, a Magyar Időket viszont arról tájékoztatta, hogy valóban távozik Török Tamás, de nem menesztésről van szó. Mivel lejárt az egyéves megbízatása, visszatér a diplomáciai pályára, és helyét munkatársa, Azbej Tristan veszi át.

Azbej Tristan az Egyesült Államokban tanult, a Közel-Keleten szerzett tapasztalatokat, korábban diplomáciai feladatokat is ellátott. Az üldözött keresztények ügyeit jól ismeri, írása is jelent meg a témában – írta a kormányközeli lap.

A Népszava az erbíli iskola építése kapcsán megjegyezte: a munkálatokat a magyar kormány 120 millió, a katolikus püspöki kar 80 millió forinttal támogatta. Orbán Viktor miniszterelnök egyik tavaly őszi nyilatkozatában egyebek mellett ezzel igyekezett bizonyítani, hogy „nekünk, magyaroknak sincs kő a szívünk helyén”. Közölte, hogy a magyar közreműködéssel épülő iskola közel hétszáz menekült gyermek oktatását fogja szolgálni.

A kormány tavaly szeptemberben döntött arról, hogy az Emmi égisze alatt, Rétvári Bence államtitkár felügyeletével létrehozza a keresztények segítéséért felelős helyettes államtitkárságot, melynek feladata a humanitárius segítségnyújtás, az üldözött keresztény közösségekkel való kapcsolattartás, helyzetük bemutatása. A kormány tavaly 3 millió eurós, körülbelül 930 millió forintos keretet különít el a világban élő, támadásokat elszenvedő keresztény közösségek segítésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.