Schmidt Máriáék hívták meg a szélsőjobbos meleg aktivistát

Schmidt Mária közalapítványa szervezte a V4-es rendezvényt, amire Milo Yiannopoulost is elhívták – tudta meg az Index.

MN
2017. 12. 31. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milo Yiannopoulos, az amerikai szélsőjobboldalon ismertté vált aktivista meghívását egy hivatalos V4-es rendezvényre nem a magyar kormány intézte, a külügy csupán támogatója az eseménynek.

A vitatott meghívottak miatt a nemzetközi hírekbe is bekerülő konferenciát ténylegesen Schmidt Mária közalapítványa szervezi, a botrány után a konferencia előadóinak listáját is ők tüntették el – értesült az Index.

Korábban nemzetközi hullámokat kavart a hír, miszerint a visegrádi csoport soros elnökségét ellátó magyar kormány az Európa jövője című, januári nemzetközi konferenciára kiemelt előadónak hívta meg Milo Yiannopoulost, az amerikai új szélsőjobboldal (alt-right) ismert figuráját. Csakhogy Yiannopoulos hónapokkal ezelőtt még a tengerentúlon is vállalhatatlan lett, miután napvilágra került egy videó, amin arról beszél, hogy a fiatal fiúk és az idősebb férfiak szexuális kapcsolatának sok pozitív hozadéka is van.

A botrány kettétörte karrierjét, könyvének kiadója szerződést bontott vele, ő maga pedig felmondott a Breibart szélsőjobboldali portálnál.

A Milo meghívásában rejlő ellentmondást azóta a szervezők is érzékelhették. Ahogy az Index megírta, Yiannopoulos és a többi meghívott előadó neve hirtelen eltűnt a konferencia weboldaláról.

A portálnak név nélkül nyilatkozó külügyminisztériumi források azonban határozottan azt állították: fogalmuk sem volt sem Yiannopoulos, sem több más, vitatott szélsőjobboldali figura meghívásáról, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) ugyanis csupán támogatója a rendezvénynek. A nemzetközi meghívottakat is kiválasztó szervező a Schmidt Mária főigazgatósága alatt működő Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKTTK) volt, mely egyébként azóta sem nyilatkozott az ügyben. A nem a V4-es országok kormányaihoz kötődő, nemzetközi „értelmiségi″ előadók kiválasztását a KKTTK intézte. Ez egyébként nem meglepő, ugyanis a V4-es magyar elnökség korábbi eseményeinek  – egy októberi beszélgetésnek és két őszi konferenciának – a rendezésével ugyanúgy Schmidtéket bízták meg.

„Ez valóban egy V4-rendezvény, de a szervezéshez semmi közünk, azt Schmidt Máriáék csinálják. Konkrétan szerintem a miniszternek fogalma sem volt arról, hogy ez a Milo nevű fickó a világon van. Most a honlapról lekerült a program, de ehhez sincs semmi közünk, ezt is Máriáék kezelik ” – kommentálta egy magas rangú KKM-es tisztviselő az elmúlt napok történéseit. A konferencia hivatalos weboldalának, az Europajovojev4.eu-nak az impresszumában valóban az szerepel, hogy az a KKTTK honlapja, felelős kiadója pedig annak főigazgatója, azaz Schmidt. 

A szervezők Yiannopoulos meghívásakor figyelmen kívül hagyták a régiós viszonyokat is. Különösen azt nehéz elképzelni, hogy a lengyel nagykövet vagy a lengyel kormány bármelyik képviselője szívesen mutatkozna Yiannopoulos társaságában. A meleg szélsőjobbos provokátor-aktivista ugyanis nemcsak a Fidesz által vallott konzervatív értékekkel áll szemben, de még inkább Orbán Viktor legfontosabb régiós szövetségesének, a Varsóban kormányzó, a lengyel katolikus egyházra erőteljesen támaszkodó Jog és Igazságosságnak (PiS) a filozófiájával és stílusával – írja az Index.

Ebbe a konzervatív közegbe kellett volna belesimítani egy magát imádkozó apácának fotosoppoló meleg szélsőjobboldali aktivistát, aki apácás Facebook-bejegyzéséhez azt is hozzáteszi: „Csak két dolgot szoktam csinálni térden állva. Boldog karácsonyt, emberek!”

Szombaton arról írtunk, hogy Németországból is „neves” vendég érkezik az eseményre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.