A hajléktalanok papja elárulta, mi volt Kádár igazi kedvenc étele

Michels Antal plébános a hajléktalanok papja, karácsonykor ötven embernek terített a templomban.

MN
2018. 01. 23. 9:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes interjút adott a Népszavának Michels Antal katolikus plébános, akit a Józsefvárosban a hajléktalanok papjaként ismernek. Nem mindennapi karrier az övé, hiszen eredetileg szakács volt, és saját elmondása szerint nem is ment rosszul, nagyon sokat keresett: dolgozott a Grand Hotelben, a Gellért Szállóban, a külügyminisztérium diplomáciai vendéglátásában is. Főzött egyebek mellett Margaret Thatchernek, Olof Palmének és Kádár Jánosnak is.

Az egykori pártfőtitkárnak tulajdonított mondás szerint „a krumplileves legyen krumplileves”, de „Tóni atya” tudja, hogy valójában nem ez volt a kedvence. „Az biztos, hogy Kádár Jánost az egyszerű ételek híveként tartottuk számon, az igazi kedvence azonban nem a krumplileves, hanem a stíriai metélt volt. Abból akár két adagot is megevett egyszerre” – mondta a vendéglátósból lett plébános.

„Jézus mindig is bennem élt, legfeljebb abban az időben jól becsomagoltam valahová és feltettem a polcra” – mesélt a pappá szentelése előtti életéről Michels Antal, aki a zugligeti plébánián, Kozma Imre atya – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója – hatására tért meg, majd 1996-ban szentelték pappá. Esztergomi plébánosként kezdett foglalkozni utcai evangelizációval, „mert szerettem volna kilépni a templom falain kívülre”. A Szent József-plébánián is maradt egy kicsit vendéglátós: akadt, aki kifogásolta, hogy a templomból éttermet csinálnak, de karácsonykor ötven hajléktalannak terítettek a templomban. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.