A sötétbe borult Kecskeméten nagyon kíváncsiak az OLAF Elios-jelentésére

Egymilliárdért cserélték le a közvilágítást, de a helyiek úgy érzik, nem elég a fény, sok a baleset.

MN
2018. 01. 23. 7:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymilliárd forintért cserélte le a közterületi lámpákat Kecskeméten a korábban a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Innovatív Zrt. még 2014-ben, de a lakók elégedetlenek, több fényt szeretnének – számolt be a Hír TV. A gyengének érzékelt közvilágítás miatt veszélyesebb lett gyalog és kerékpárral közlekedni: a városban tavaly novemberben és decemberben legalább tíz gyalogosgázolás történt, amiért a helyiek több esetben is a gyenge közvilágítást okolták.

Király József MSZP-s önkormányzati képviselő azt szeretné, ha független szakértő vizsgálná meg, elegendő-e a fényerő – saját mérései ugyanis azt mutatják, hogy nem. Erre a fideszes városvezetés ígéretet is tett, de azóta sem történt semmi. Falusi Norbert LMP-s képviselő pedig az Elios szerződésére és a közbeszerzési dokumentumokra lenne kíváncsi, de annak nagyobb részét titkosították. „Többször kértük a városvezetést, hogy végezzen korrekt vizsgálatot a LED-lámpák ügyében, hiszen a város lakosai érzik, hogy a kecskeméti világítással valami komoly probléma van” – mondta Falusi.

Az ellenzéki képviselők kíváncsian várják a Csalás Elleni Európai Hivatal, az OLAF vizsgálatát az Elios kövilágítási projektjeivel kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, az OLAF súlyos csalás gyanújára figyelmeztette a magyar államot az Elios-közbeszerzések ügyében: okkal feltételezhető, hogy az uniós forrásból megvalósult közvilágítás-fejlesztéseknél kifejezetten Tiborcz cégére írták ki a közbeszerzéseket. Bár az OLAF-jelentést a kormány nem hajlandó nyilvánosságra hozni, a Pest Megyei Főügyészség hétfőn elrendelte a nyomozást az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.