Akár 15 centi hó is hullhat: egymást érik a balesetek az utakon

Lassú a közlekedés az országban. Északon vastagabb hótakaró várható. Elő a szánkót!

MN
2018. 01. 21. 7:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éjjel megérkezett a csapadéktömb az ország fölé, többfelé havazik, északon vastagabb hótakaró várható. Budapesten és a fővárosba vezető utakon lelassult a közlekedés, a magasabban fekvő utakon jeges, csúszós szakaszokra is számítani kell. Az Északi-középhegység magasabb csúcsain akár 15-20 centiméternél is több hó is hullhat – írja az Időkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentése szerint 300 méter feletti települések közül Aggteleken és Kékestetőn 15, Mátraszentimrén 8 centiméteres a hóréteg. Az alacsonyabban fekvő települések közül Egerben, Érden, Felcsúton és Zsámbékon 5 centiméter körüli, a fővárosban és másutt néhány centiméteres hóréteget mértek. Ezek mellett országszerte több helyen alakult ki foltokban hó.

Az OMSZ veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyére, továbbá a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést is kiadták a havazás veszélye miatt.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint sehol nem kellett forgalomkorlátozást elrendelni az időjárás miatt, a gyorsforgalmi utak jól járhatóak, és nincs elzárt település sem az országban. A mellékutak a Duna–Tisza közén latyakosak, Kecskemét és Szolnok térégében hókásásak, Heves és Nógrád megyében letaposott hóval borítottak, hóbordásak.

Úgy tűnik, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit (FKF) Zrt. is felkészült a havazásra: a cég hetven munkagéppel takarítja a havat Budapest közösségi közlekedési útvonalain és a főbb utakon, valamint a hidakon, a felüljárók járdáin és kerékpárútjain. A társaság vasárnapi közleménye szerint a mellékutak megtisztítását a főutak járhatóvá tétele után kezdik. A hómunkások a kerületi szolgáltatási csoportoknál jelentkezhetnek. A vasárnap 14 órától 22 óráig tartó munkavégzésre nettó 4240 forintot fizet a zrt.

Az autópályákon és főbb útvonalakon a havazás és a rossz látási viszonyok miatt több baleset is történt a reggeli és délelőtti órákban: az Útinform szerint baleset történt az M6-os autópályán, Budapest felé a 174-es kilométernél, emiatt csak egy sáv járható. Az M0-s autóúton, az M5-ös autópálya felé vezető oldalon a 43-as kilométernél egy kamion keresztbe fordult.

Az M2-es autóúton, Sződligetnél a 36-os kilométernél egy tehergépkocsi ütközött össze egy személyautóval.

A Pilisben sem volt jobb a helyzet: a 10-es főúton a 28-as kilométernél Piliscsaba és Pilisjászfalu között két személyautó ütközött össze. A balesetben ketten súlyosan megsérültek, egyiküket a mentők próbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

Az 51-es főúton, Kiskunlacháza közelében a 35-ös kilométernél egy kistehergépkocsi árokba hajtott. Vasárnap délelőtt baleset történt az M3-as autópályán, Budapest felé a 68-as km-nél is. A 32-es főúton Jászfényszaru közelében a 13-as km-nél három személyautó ütközött össze. A 44-es főúton, Szarvas település közelében a 80-as km-nél egy személyautó árokba hajtott.

Vezessenek óvatosan!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.