Apátia uralja az ősfideszes várost

Hódmezővásárhelyen annyira stabil a kormánypárt, hogy egy kiábrándult fideszesből lett a kihívó.

Unyatyinszki György
2018. 01. 09. 5:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtiszteltetés számomra, hogy támogatásáról biztosított Lázár János miniszter – ez áll a hódmezővásárhelyi Hegedűs Zoltán fideszes polgármester-jelölt terjesztésre váró szórólapján, amely megelőzi a jelölt alkalmasságáról szóló egyéb érvek felsorolását. Vele fog megmérkőzni február 25-én a függetlenként induló Márki-Zay Péter, akit az összes ellenzéki párt – akár kéretlenül is – a támogatásáról biztosított a településen. Alig négy éve 61 százalékos többséggel választották meg a – közelmúltban elhunyt – fideszes Almási Istvánt Hódmezővásárhely polgármesterének, a fennmaradó szavazatok pedig megoszlottak a helyi ellenzéki jelöltek között. Ez már önmagában mutatja, hogy milyen kihívás elé néz a független jelölt, aki „kiábrándult fideszes”-ként jellemzi magát, és aki – szokatlanul – a fideszesek támogatását szeretné elnyerni. Hódmezővásárhelyen annak eredtünk nyomába, miként vélekednek az esélyekről a helyiek.

– Hegedűs Zolit támogatom majd. A lényeg, hogy rosszabb ne legyen! – mondta lapunknak egy idősebb nő, aki a város főterén sietett át. A sétálóutcára szemeteszsákokat és seprűket hordozva három nő fordult ki, a közmunkásokra jellemző láthatósági mellényüket – hogy csak alig legyen észrevehető – gondosan behajtogatták a zsákok közé.

A lelkünkre beszéltek, hogy csak akkor nyilatkoznak, ha személyük nem derül ki, mert féltették a közmunkásállásukat – beszélgetésünk is innen indult. – Minek nekünk Szegedre tartó új villamos vagy az új utcakő? Munka kell, de többünknek csak a közmunka maradt – nyilatkozta a társaság legfiatalabb tagja. Egyedül ő mert beszélni arról, hogy Márki-Zay Pétert támogatja majd, hátha több munkahelyet tud teremteni, mint a fideszes vezetés.

Ezen a ponton érdemes átugranunk a Fidesz hódmezővásárhelyi irodájában szerzett tapasztalatainkra, mikor a párt helyi képviselőit igyekeztünk megszólaltatni – sikertelenül. Várakozásunk során a párt egyik munkatársától érdeklődött egy időszaki segédmunkából élő férfi, hogy milyen lehetőségek vannak a városban közmunkához jutni, ha megszűnik a munkaviszonya. Tehát nem a helyi munkaügyi hivatalhoz vagy az önkormányzathoz fordult, hanem a Fidesz helyi irodájához. Távozásakor bizakodás látszódott tekintetében, annak ellenére is, mikor keserűen tudomásul vette, hogy szükség esetén mennyire kevés bérre számíthat.

– Helyi vállalkozó vagyok, aki néha közszereplést is vállal – beszédesen ezzel hárította kérdéseinket egy középkorú férfi. Egy nyugdíjas férfi pedig a város főterén, ahol a Fidesz színeiben Hegedűs Zoltánnak gyűjtötte az aláírásokat, azt kérdezte: Ön szerint jönne ennyi milliárd a városba, ha az ellenzék vezetné? Majd azonnal válaszolt is: Aligha. – Ne vicceljen, tudja, milyen itthon – vetette oda, amikor megjegyeztük, hogy elvileg a városvezetés politikai színezetétől függetlenül kellene érkeznie egy településre az uniós és kormányzati forrásoknak. A helyi ellenzékkel és a független jelölttel szemben sem volt rossz szava, sőt, megjegyezte, hogy „ott is vannak jó emberek”. A várost szerinte jól irányítja a Fidesz, de beszélgetésünk során – szinte vétlenül – kibukott belőle a vezetés egyik gyenge pontja. – No jó, a fiam is elköltözött Budapestre, mert nem tudta a munkaadója itt megfizetni – mondta.

– A tanultabb fiatalok Szegedre mennek, esetleg a porcelángyárban vagy egy-két közepes-nagyobb cégnél tudnak elhelyezkedni, de más nincs, csak a „százhúszas” bér – mondta lapunk kérdésére egy huszonéves férfi, aki az említett okokból lépett a honvédségbe. Az őt kísérő középkorú nő fogadkozott, hogy nem foglalkozik a helyi politikával, mert az túl „mocskos” számára – szavazni sem szokása –, ám egy jelenség mellett nem tudott elmenni szó nélkül. – Egyre inkább nyugdíjastelep ez a város – mondta.

– Ha választhatnék, a Fidesz támogatását szeretném kérni, de mivel igencsak lejáratták magukat, azt sem fogadnám el. Ezért is lettem független jelölt – mondta lapunknak a helyi politikai viszonyokra reflektálva Márki-Zay Péter független polgármesterjelölt. Bár a sajtót bejárta, hogy utcájukba aznap helyeztek térfigyelő kamerákat, amikor bejelentette indulását, Márky-Zayt ez kevésbé zavarja, a kamerákra is szomszédai, barátai hívták fel a figyelmet. Elmondása szerint a helyi polgárokat igyekszik elrettenteni a kormánypárt attól, hogy felvállalják nézeteiket, illetve az ő társaságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.