Beer Miklós: Szavazásra buzdíthatnak a papok, de nem állhatnak be kampányolni

A püspök a bevándorlásról is beszélt: úgy látja, elképzelhetetlen, hogy meg lehessen állítani.

MN
2018. 01. 20. 10:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Aki magát keresztény, hívő embernek vallja, annak legyen belső indíttatása arra, hogy kimondja a véleményét, és nem bújik el a tömegben” – mondta Beer Miklós váci megyés püspök a hódmezővásárhelyi plébánosnak a Fidesz melletti kiállásával kapcsolatban. A püspök a Nem Adom Fel kávézóban tartott előadást, amiről a HVG.hu számolt be.

Az egyházi elöljáró – ahogy már korábban – most is elítélte a vásárhelyi esetet, mert úgy látja, nem lehet szétválogatni a hozzájuk látogató híveket aszerint, ki kire szavaz. Ugyanakkor meglátása szerint szavazásra buzdíthatnak a papok, ezt kötelességük is megtenni.

Beer Miklós ugyanakkor megismételte korábbi véleményét, miszerint nagyon veszélyes az egyházra nézve, ha beállnak kampányolni, akármelyik párt mellett tegyék is.

A megyés püspök szólt a déli határra húzott kerítésről is, amivel meglátása szerint a kormány kegyelmi időt kapott arra, hogy felkészüljön a menekültválságra, de „eltelt két év, és a felkészülésből semmi sem lett”. Szerinte mára eljutottunk odáig, hogy hívő emberként el kell gondolkodni azon, hogy „az emberség felülírja a nemzetbiztonságot”. Úgy látja, a menekültválság az egész emberiség közös felelőssége, de „nem tudom megmondani, mi lesz ennek a vége”. Hozzátette ugyanakkor, hogy „józan ésszel elképzelhetetlen, hogy a népvándorlást meg lehessen állítani”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.