Buszon is elkapható a rühfertőzés

Tarlós István főpolgármester felháborodott, mert szerinte valótlanságokat terjesztenek a Szent Margit Kórházról.

Kuslits Szonja
2018. 01. 11. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nővérek és a takarítók kesztyűben, többen közülük maszkban dolgoztak szerdán a Szent Margit Kórház ápolási osztályán, ahol láthatóan folyamatos az ágyneműk cseréje és a takarítás. Azonban ott járva hiába kérdeztünk dolgozókat, betegeket és hozzátartozókat is, lapunknak senki sem erősítette meg, hogy rühesek lennének a betegek, esetleg az ápolókat is hazaküldték volna emiatt. Mint ismert, a RTL Klub rejtett kamerával forgatott a kórház ápolási osztályán, ahol többnyire idős emberek fekszenek. A csatorna egy ott dolgozótól értesült arról, hogy október óta rühességgel küzdenek az osztályon. Információik szerint gyanús tünetek jelentkeztek betegeknél, ápolóknál – volt, akit kényszerszabadságra is küldtek –, illetve hozzátartozóknál is. (A rühesség atkafertőzés, amely erős viszketéssel jár. Az atka alagutat fúr a bőrbe, és allergiás reakciót vált ki. Emberről emberre, ráadásul használati tárgyakkal is terjedhet.)

Ottjártunkkor egy hozzátartozó azt mondta, édesapja hosszú ideje fekszik az osztályon, de nem hallott arról, hogy bárki rühes lett volna, és az idős férfit sem kellett kezelni. Egy másik beteg mindössze annyit mondott, őt nem érintette a fertőzés. Az ápolási osztály főnővére kérdéseinkre nem kívánt válaszolni, a vezetőséghez irányított. Egy másik kórházi dolgozó, aki gyakran találkozik a betegekkel, azt mondta lapunknak, nem tud a fertőzésről, pedig biztosan észrevette volna a bőrtüneteket. Hasonlóan nyilatkozott egy másik kórházi alkalmazott, aki bár nem az ápolási osztályon dolgozik, de találkozni szokott az ott kezelt betegekkel. Szerinte a rühesség egyébként nem ritka fertőzés. A behozott hajléktalanok többségénél ugyanis előfordul a rüh és tetű is, ahogy a rossz szociális körülmények között élők egy részénél is. Ilyenkor persze rögtön fertőtlenítik őket, de nagyon körültekintően kell eljárni. Gyakran a nem fertőzött betegeket is megfürdetik fertőtlenítővel. Az atkát azonban nehéz eltávolítani, az ágyneműt is ki kell főzni. Volt olyan betegszállító, aki korábban például munka közben kapta el a fertőzést. Forrásunk kitért arra is: nem mindig látni, hogy valaki érintett, és tulajdonképpen akárki elkaphatja a rühességet – akár úgy, hogy egy városi buszon megfogja a kapaszkodót, amit előtte egy fertőzött személy markolt.

A fertőzés általában kis piros, viszkető pöttyökkel kezdődik. Ezek hólyagossá válnak, megtelepednek bennük az atkák. Ha nem kezelik időben, akkor a bőrön elterjedhet az élősködő, és így már nagyon látványos gyulladást is okozhat. Megtudtuk: a kezelés során jellegzetes szagú, átlátszó folyadékkal kenik le a betegeket.

A kórház kedden egyébként közleményben cáfolta, hogy rühtünetes beteg lenne az osztályon. Szerintük ősszel néhány betegnél bőrgyulladás jeleit észlelték, és mivel ilyenkor felmerül a rüh gyanúja, a betegek haladéktalanul megkapták a szükséges kezelést. A decemberi, ismételt bőrgyógyász szakorvosi vizsgálat után pedig újra kezelést kaptak. Emellett a dolgozók és a nem tünetes betegek is részesültek megelőző kezelésben.

 – Tiltakozom, és fel vagyok háborodva amiatt, hogy egyesek kampánycélokból terjesztettek valótlanságokat a Szent Margit Kórházról – közölte a Magyar Nemzettel Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester a rühösségről szóló hírekkel kapcsolatban. Elmondta: jól ismeri a III. kerületi intézményt, amelynek sorsát évekig Budapest vezetőjeként, korábban pedig Óbuda polgármestereként a szívén viselte. – Méltatlan az a politikai támadássorozat, amely arra épült, hogy esetleg a kórházban uralkodó állapotok miatt történt volna ilyen fertőzés. Két személyt (lapunk úgy tudja, hajléktalanokat – a szerk.) még októberben elláttak más panaszokkal, amikor kiderült: rühösek. Tudomásom szerint ezt a betegséget sem orvosok, sem ápolók, sem pedig további betegek nem kapták el. Két hónappal a történtek után különösen megdöbbentő a hamis hírek terjesztése, különösen úgy, hogy a kórház vezetői, dolgozói nem is védekezhetnek ellene – mondta Tarlós István az intézményre is érvényes fenntartói nyilatkozatstopra utalva. Szerinte a Szent Margit Kórház nem a politizálásáról, hanem arról híres, hogy ott kiváló orvosok dolgoznak, és arról, hogy nem jellemző a hálapénz. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.