Egymilliós kártérítést nyertek Strasbourgban a kétfarkú kutyák

Az NVB megbírságolta a viccpártot a szavazólap-megosztó applikáció miatt, a bíróság szerint jogtalanul.

MTI
2018. 01. 23. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) javára döntött kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amely elsőfokú ítéletében kimondta, a magyar hatóságok jogsértő módon szabtak ki pénzbírságot a viccpárt „Szavazz érvénytelenül!” mobiltelefonos alkalmazása miatt.

Az ügy előzménye, hogy az MKKP a 2016. október 2-i kvótanépszavazás előtt arra buzdította a választópolgárokat, szavazzanak érvénytelenül, és a szavazólapjuk fényképét osszák meg az applikáció segítségével. A Nemzeti Választási Bizottság ezért 800 ezer forintos bírságot szabott ki a szavazás titkosságának megsértésére hivatkozva. Az összeget a Kúria később 100 ezer forintra mérsékelte.

Keddi ítéletében az EJEB megállapította, hogy a magyar hatóságok megsértették az Emberi jogok európai egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló, 10-es cikkelyét, és ezért összesen 3330 eurós (egymillió forintos) kártérítést és perköltséget ítélt meg a panaszosnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.