Még mindig a sötétség az úr a bucsui határátkelőnél

Január végéig helyreállítják a világítást – ígérik az illetékesek, de a részleteket firtató kérdéseinkre nem válaszoltak.

Hutter Marianna
2018. 01. 20. 9:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy már hetek óta sötétben kell vezetniük az autósoknak a bucsui határátkelő magyar szakaszán, még mindig nem sikerült helyreállítani a közvilágítást – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunk a csütörtöki kormányinfón kért bővebb tájékoztatást az ügyben. Így jutott el hozzánk a közvilágításért felelős Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. álláspontja az azt felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon keresztül. „A bucsui határátkelőhelyen a világítás helyreállítása folyamatban van, várhatóan január végéig megtörténik” – áll a válaszban.

Mint ismeretes, a Nyugat.hu december végén számolt be arról a szimbolikusnak is tekinthető esetről, hogy míg a bucsui határátkelőhely osztrák oldalán jól kivilágított szakaszon haladhatnak az autósok, a magyar részen már gyakorlatilag sötétbe borul az út, ami balesetveszélyessé teszi a közlekedést. Alighogy megjelent a cikk a portálon, már arról lehetett olvasni, hogy betonelemeknek hajtott egy osztrák rendszámú Opel a sötét útszakaszon, a jármű totálkárosra tört. A balesetről a rendőrség úgy nyilatkozott decemberi közleményében: az elsődleges orvosi vélemény szerint az ütközés következtében a sofőr könnyű, míg utasa súlyos sérüléseket szenvedett. A baleset körülményeit pedig a szombathelyi rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében kezdte vizsgálni. Hogy az ütközésnek mi volt az oka – például közrejátszhatott-e a közvilágítás hiánya –, arról lapunk pénteken érdeklődött a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságnál. Ám „tekintettel arra, hogy az eljárás folyamatban van”, bővebb tájékoztatást nem kívántak adni az esetről. Ugyanakkor a rendőrség szerint a december 27-i óta nem történt újabb autóbaleset az érintett útszakaszon.

Lapunk szeretett volna további részleteket megtudni a közvilágítás helyreállításáról, így például azt, hogy hány kilométeres útszakaszt érint a probléma, és hogy mennyi pénzt szánnak a helyreállításra. Kérdéseinket az MNV és a fejlesztési tárca részére egyaránt elküldtük, ám eddig egyik helyről sem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.