Búcsú a mérnök politikustól

Barsiné Pataky Etelka elegáns és következetes ember volt, leginkább önmagához igen szigorú.

György Zsombor
2018. 02. 05. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindig elegáns volt, a szó szoros és átvitt értelmében is. Következetes és szigorú – leginkább önmagához. Barsiné Pataky Etelkát igazi szakpolitikusnak ismertük meg, de nem szakbarbárnak; segítőkésznek és nyitott személyiségnek, a polgári értékrend következetes képviselőjének.

Politikusként is rendre kamatoztatta mérnöki tudását. Racionális ember volt, aki azonban a legszárazabb uniós ügyekben is a legtöbbet nyújtotta, őszintén tudott lelkesedni minden szakmai feladatért. Elkötelezett híve volt a Duna menti regionális együttműködésnek, de éppolyan odaadóan küzdött az európai műholdas-navigációs program sikeréért, mint a légi közlekedés biztonságosabbá tételéért. Tudta és képviselte, hogy a tudományba fektetett pénz és energia, ha jól bánnak vele, idővel megtérül. Az igényességet önmagától és környezetétől is megkövetelte, németes műveltsége mellé precizitás is járt. 

A hivatalos közlemény szerint Barsiné Pataky Etelka 1990-ben az MDF színeiben lépett a demokratikus politikai életbe, majd 2000 és 2003 között Magyarország bécsi nagykövete volt. 2004-ben a Fidesz listáján szerzett európai parlamenti mandátumot, 2009-ben pedig a Magyar Mérnöki Kamara elnökévé választották. 2010-ben az Európai Unió Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztossá nevezték ki. 77 évet élt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.