Együtt: Amíg nincs rend a kórházakban, ne vegyenek luxusautókat

Csak kormánytagok használhatják a 8-as kategóriájú autókat – állítja a párt. Lapunk szombaton számolt be a luxusbeszerzésről.

MN
2018. 02. 04. 10:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami vezetők juttatásairól szóló szabály szerint csak államtitkárok és miniszterek használhatják azokat a 8-as kategóriájú luxusautókat, amelyeket a kormány egy 45 milliárdos flottabeszerzésben elrejtve rendelt a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon keresztül. Ráadásul most 250 millióval emelték a kocsikra fordítható összeget – írja közleményében az Együtt.

A párt a Magyar Nemzet cikke alapján figyelmeztethet a luxusbeszerzésre: szombaton vettük észre az uniós és hazai közbeszerzési értesítőben, hogy csendben 740 millió forinttal emelkedett az állami flottabeszerzés amúgy is gigantikus ára: a beszállító Porsche-csoport a 8. kategóriájú luxusautók és a 5. kategóriájú, egyterű, csoportos szállításra alkalmas járművek esetében módosított szerződést – előre nem látható körülményekre hivatkozva.

„Hivatalosan az autókat a rendvédelmi és honvédelmi szervek számára szerezték be, így önmagában is kérdéses, hogy ténylegesen kik is használják az autókat. Az Együtt ennek és a korábbi megrendelés többi részletének kiderítése érdekében közérdekűadat-kéréssel fordul a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz” – írja a párt.

Az ügy kapcsán a Fidesz-kabinetet az utóbbi harminc év legdrágább, legpazarlóbb és legnagyobb létszámú kormányának nevezik.

Emlékeztetnek, hogy az állami vezetők száma minden korábbi rekordot megdönt: jelenleg 183 miniszter, államtitkár és államtitkár-helyettes kap fizetést. Ezzel szemben a Bajnai-kormány idején az állami vezetők azonos köre csak 85 főből állt.

A párt ezzel párhuzamosan a kórházi élelmezésre is felhívja a figyelmet. „Ha nincs pénz tisztességes ételre az egészségügyben, akkor ne legyen pénz új luxusautóra” – írja az Együtt. Egyúttal felszólítja a kormányt a luxusautó-beszerzés leállítására is, addig, amíg a kórházi állapotokat nem rendezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.