Sok mentőautóban a vérnyomásmérő is rossz, otthonról viszik a dolgozók a sajátjukat

Az új egyenruha nem enyhít a túlterheltségen és fizetési problémákon: érik a munkabeszüntetés.

MN
2018. 02. 04. 12:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sztrájktól sem riadnak vissza a mentők, ha nem rendezik érdemben a bérüket és nem javulnak a munkakörülmények. A kormányzat több intézkedésével is próbálta javítani az Országos Mentőszolgálat helyzetét, de a dolgozók szerint a sikerpropaganda árnyékában csak nő a feszültség, derül ki a Hír TV Látótér című műsorának riportjából.

Áprilisban 6000 mentős kap egyenpólót, -nadrágot és -kabátot, a kollekció több mint 40 ezer forintba kerül. Fizetésemelésről is határoztak a döntéshozók, korszerűsödnek a mentőállomások, és érkeznek majd új autók is.

– Minden hónapban mutogatjuk a fizetést egymásnak, hogy nézd, ez mennyivel kevesebb, vagy éppen ugyanannyi, mint a többi hónapban. Nekem, amióta itt dolgozom, összesen 20 ezerrel nőtt. De hát tíz év alatt – fogalmazott a Látótérnek János, aki tíz éve szakápoló a szakszolgálatnál.

Az arcát nem vállalta az interjúhoz, mert félti a munkahelyét, ahogy azok a dolgozók is, akik a Hír TV műsorának szerkesztőségét levélben keresték meg végső elkeseredésükben. János – az elmúlt időszakban beharangozott emelések után – nem lát változást a bérpapírján.

A mentők átlagosan 120-150 ezer forintot keresnek, többségük máshol is dolgozik, hogy el tudja tartani a családját. 

– Minden autón kéne lennie vérnyomásmérőnek, de nem működnek, lyukasak, régiek, nincsenek kalibráltatva. Véroxigénszint-mérőket zsebből veszünk, internetről vásároljuk. A cég nem javítja. A cukormérő sok embernek a sajátja. Tehát saját cukormérővel meg vérnyomásmérővel dolgozik sok ember – tette hozzá János.

Hont Márton, aki 2014-ig szakápolóként dolgozott, a túlterheltségről beszélt a Látótérnek. – Láttam azokat a kollégáimat, akik innen oda, onnan amoda és aztán onnan vissza jönnek dolgozni, de hogy otthon mikor voltak, az szerintem előttük is kérdés volt.

Az érdekképviseletek szerint a sztrájk lehet a megfelelő eszköz. „Az emelés akkor lenne kézzelfogható és valós mindenki számára, ha az egészségügyi bértábla követné a mindenkori bérminimumnak a szintjét” – mutatott rá Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

A szolgálat főigazgatója, Csató Gábor szerint az életszerű felajánlásokat elfogadják, a munkaruha legyártása időbe telik, a gépjárművezetők hiánya pedig nem okozhat gondot. soha nem volt veszélyben a betegellátás bármiféle fluktuációs probléma miatt – emelte ki Csató, a Hír Televíziónak nyilatkozó mentők azonban azt mondják, ez nem lesz mindig így.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.