Élő közvetítés
Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Egy órát utazott a szavazólapért egy Bécsben élő magyar

A levélszavazás sem olyan egyszerű, ha valaki nem adná meg a külföldi lakcímét a választási irodának.

MN
2018. 03. 30. 11:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öt éve Bécsben élő Kádár Tamás egyike azoknak, akik hivatalosan is feladták magyarországi lakcímüket, így jogosulttá vált arra, hogy levélben szavazzon az április 8-i választáson. Csakhogy az Euronews által bemutatott magyar férfi viszont nem adta meg a bécsi címét a magyar választási irodának – mivel korábban kéretlen levelekkel kezdte bombázni a magyar kormány –, hanem személyes átvételt kért.

Kiderült azonban, hogy a szavazólap személyes átvételére csak Szlovákia, Ukrajna, Románia, illetve Szerbia területén van lehetőség konzulátusokon, Ausztriában nincs. Kádár Tamás ezért egy órát vonatozott Pozsonyba, hogy az ottani konzulátuson vegye át a szavazólapot. „Bécsben lakom, és ez a nagy szerencsém, hogy ide tudtam jönni viszonylag hamar, egy óra alatt, vonattal. Ez volt a legközelebb” – mondta.

Az Euronews emlékeztet, hogy már közel 380 ezer, határon túl élő magyar kérte a felvételét a levélszavazók névjegyzékébe. A szavazólap személyes átvétele ugyanakkor – úgy tűnik – csak a környező országokban élő magyar állampolgárok voksolását segíti, egy Japánban vagy Marokkóban élő magyar viszont nehezen élhet ezzel a lehetőséggel. A szavazatukat ellenben a világ bármelyik országában feladhatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.