Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

El nem hinné, miért drágult félmilliárddal a kisvárdai sportszálló

A megrendelő rájött, hogy van pénz, és a készülő sporthotelt még lehet fejleszteni – ez megért plusz 481 millió forintot.

Koncz Tamás
2018. 03. 28. 16:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább drágult az eredetileg 1,4 milliárd forintért megrendelt kisvárdai sporthotel építés alatt álló komplexuma.

A hotelre a Kisvárdai Sportegyesület kért pénzt a nemzeti fejlesztési tárcától – Seszták Miklós pedig nem habozott újabb forrásokat megszavazni kedvenc városának; ez derül ki a Közbeszerzési Értesítőből, a módosítást az Mfor.hu is szemlézte.

Az 52 szobás sportszállóból, 8 lakásos apartmanházból álló, 6300 négyzetméteres telken fekvő komplexum építésére 2016 júliusában kötöttek szerződést, a kivitelező a Nyírépszer Hungária és az MHM Product Kft. alkotta konzorcium lett. 

2017. december 30-án azonban módosították a szerződést: a megrendelő 481 millió forintos pótmunkát kért a kivitelezőktől – az indoklás szerint azért, mert így a sportszállón „magasabb műszaki tartalmú beruházást tud megvalósítani, üzemeltetési szempontból korszerűbb megoldásokat tud alkalmazni”.

Hogy melyek ezek a korszerűbb megoldások, arról nem szól a Közbeszerzési Értesítő.

Az MHM Productról mindenesetre tudható, hogy a Nyírépszerhez hasonlóan szépen hasított a vizes világbajnokságon is: az Átlátszó összesítése szerint tető alá hozta a margitszigeti Fina-fesztivál létesítményeit és a Dagály uszoda körüli rendezvénytechnikai bázist 452 millió forintért. A cég tulajdonosa Mikucza László Zsolt, üzleti körei pedig információink szerint Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez kapcsolhatók.

Kisvárdán már nem is számít meglepőnek, ha néhány száz millióval drágul egy sportcélú beruházás: a 17 ezres létszámú városba rövid időn belül 7 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett csak sportkomplexumokra – miközben néhány éve 9,5 milliárdos volt Kisvárda teljes költségvetése. A helyi NB II-es kisvárdai futballcsapat például 1,5 milliárd forintból kap új stadiont, amelynek gyepszőnyegét a jelenleg átalakítás miatt bezárt várfürdő termálvize melegíti – persze a víz magában túl meleg lenne, le kell hűteni, mielőtt a stadion alá ér.

Emellett egy műfüves pályával ellátandó, zöldenergiával üzemeltetendő fociakadémiát is létrehoznak, a kormány erre a 2017. év végi pénzosztásban 700 milliót különített el. Arra, hogy a meccsre járó tömegek normálisan meg tudják közelíteni a stadiont és kulturáltan tudjanak parkolni, 490 millió forintot szánt a kabinet.

A kisvárdai kéziakadémia fejlesztésére 250 milliónyi közpénzt használhat fel a város, de az első osztályú felnőttcsapatról sem feledkezett meg a sportkormányzat. 3,5 milliárd forintból multifunkciós sportcsarnokot húznak fel, amelyet Révész Attila elmondása szerint főleg az első osztályban szereplő kézilabdacsapat fog használni.

A sport mellett persze milliárdok mennek el a helyi turisztikai és szabadidőközpontokra is: a most lezárt, sokadszorra felújított várfürdőre például két év alatt hárommilliárdos kormányzati támogatást kért és kapott a város, hogy aztán véletlenül pont hárommilliárdos értékű koncessziós szerződésben ajánlják fel a fürdő üzemeltetési jogait 25 évre. 

A  Cinemaqua nevű mozi- és élménypark pedig 1,69 milliárdért épül a városban – lesz itt „Twist Olivér és a Tolvajok utcája” nevet viselő helyszín is, nem messze Kisvárda valódi szegénysorától.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.