Élő közvetítés
Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Kultúrprogramnak álcázva buszoztathatják Kárpátalján a szavazókat

Az Azonnali szerint még az is elhangzik, hogy a Fideszre kell szavazni.

MN
2018. 03. 30. 19:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kárpátalján a hét elején megkezdődött a szavazólapokat tartalmazó levelek átvétele a magyar választójogúakak, azaz elindult a magyarországi választás. Két helyen: az ungvári és a beregszászi magyar konzulátuson lehet leadni a voksokat nagypénteken, nagyszombaton, jövő pénteken és szombaton.

Az Azonnalinak egy forrása érdekes információkat osztott meg a kárpátaljai szavazás menetéről: elmondása szerint az egyik helyi magyar párt, a Fidesszel szoros szövetségi viszonyt ápoló Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) pénzt és háttérszervezést nem sajnálva falvanként buszoztatja az ottani kettős állampolgárokat, hogy azok a két konzulátus valamelyikén le tudják adni a szavazatukat. Az utazás számukra ingyenes.

Az Azonnali információi szerint még az is elhangzik, hogy a Fideszre kell szavazni. Úgy tudják, azzal is fenyegetik az embereket, hogy ha nem a Fidesz győz, akkor elvesztik a magyarországi támogatásokat. Az Azonnali forrása a múlt hét végén a rokonainál járt az egyik kárpátaljai magyar településen, és állítása szerint a vasárnapi istentisztelet után maga a pap hirdette ki, hogy mikor és honnan indul a busz Beregszászba, hogy a konzulátuson átvegyék a szavazólapot és szavazhassanak.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke az Azonnalinak elmondta: az ő gyülekezetükben tudomása szerint nem történt ilyesmi, de logikusnak tartja, hogy a kárpátaljaiak összefogjanak, és már csak a pocsék útviszonyok miatt is együtt tegyék meg az utat valamelyik konzulátusra, ebben semmi kivetnivalót nem lát. A református püspök az Azonnalinak beszámolt arról is, hogy választási útmutatást ugyan nem adtak lelkészeik az istentiszteleten, arra azonban felhívták a gyülekezetek figyelmét, hogy vegyenek részt minél nagyobb számban a magyarországi választáson. 

Az Azonnali azt írja, elképzelhető, hogy április 8-án és az azt megelőző napokban tüzetesen regisztrálják majd az ukrán szervek a Magyarországra igyekvő kárpátaljai magyarokat is. A legtöbben pont az állampolgárságuk titkolása miatt nem a saját ottani lakcímükre kérik a szavazólapjukat, hanem valamelyik konzulátusra. Forrásuk szerint fedősztori is van, méghozzá az, hogy mindkét konzulátuson szerveztek egy-egy kiállítást, amely pár hétig még látható, és azokra viszik az embereket. Ungváron Holló Katalin grafikusművész kiállítása tekinthető meg, Beregszászban pedig hétfőn volt a Szász Jenő-féle Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében zajló gyermekrajzverseny díjkiosztó ünnepsége. Az Azonnali azt írja, forrásuk azt gyanítja, hogy a konzulátusok elvileg pártfüggetlen munkatársai együttműködnek a fideszes szavazatszállítás szervezőivel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.