Lopás miatt felfüggesztik egy kamupárti jelölt mentelmi jogát

A Tenni Akarás Mozgalom aspiránsa ellen büntetőeljárás van folyamatban.

MN
2018. 03. 23. 15:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztette Lendvai Bátor Zsolt (Tenni Akarás Mozgalom) képviselőjelölt mentelmi jogát pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – írja az MTI.

A beszámoló szerint Lendvai Bátor Zsoltot Hajdú-Bihar megye 3-as választókerületében vették nyilvántartásba képviselőjelöltként az április 8-ai országgyűlési választásra.

Az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezései szerint a képviselőjelöltet is megilleti a mentelmi jog.

Lendvai Bátor Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését a Nyíregyházi Járásbíróság kezdeményezte, mert a jelölt ellen lopás és kiskorú veszélyeztetése miatt büntetőeljárás van folyamatban, amelyet a képviselő-jelöltség jogerőre emelkedésekor fel kellett függeszteni.

Az NVB értesítette a döntésről a jelöltet, aki az ülésen azt kérte, a bizottság tartsa fenn mentelmi jogát.

A testület 13 igen, 6 nem szavazattal felfüggesztette Lendvai Bátor Zsolt mentelmi jogát, figyelemmel arra, hogy a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlésiképviselő-választás kiírása előtt történt, és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.

Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.

A Tenni Akarás Mozgalom neve ismeretlenül cseng politikai berkekben, nagy a valószínűsége, hogy csak a busás haszon miatt indultak a választáson, hiszen attól függően hány jelöltet indítanak, akár országos listát is állíthatnak. Vagyis minden bizonnyal olyan pártról lehet szó, amely csupán a kampánytámogatásra utazik. A mozgalom országos listát is állított, amely azt is jelenti, hogy 149,25 millió forint kampánytámogatást kapnak. Ráadásul a kampányfinanszírozási törvény szerint minden egyéni jelölt jogosult egymillió forintos támogatásra is.

Másodszorra is

A befolyással üzérkedés miatt indult büntetőügyben is felfüggesztették Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) képviselőjelölt mentelmi jogát, amelyet már március 12-én egy másik ügyben, a számvitel rendjének megsértése miatt folyó büntetőeljárásban is felfüggesztettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.