MSZP: A választókerületek egytizedében vannak csalásra utaló jelek

A szocialisták továbbra is szorgalmazzák az aláírásgyűjtő ívek országos vizsgálatát.

MTI
2018. 03. 23. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP szerint a választókerületek több mint 10 százalékában választási csalásra utaló jelet lehet tapasztalni, ezért a szocialisták ismét felszólították a Nemzeti Választási Bizottságot (NVB), rendelje el az aláírásgyűjtő ívek vizsgálatát mind a 106 egyéni választókerületben.

Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő, a főváros 17-es, csepeli választókerületének MSZP–Párbeszéd-jelöltje pénteken Budapesten, az NVB és a Nemzeti Választási Iroda közös székháza előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: nem fordulhat elő, hogy olyan jelöltek szerepeljenek a szavazólapon, hogy tudni lehet róluk, választási csalást követtek el.

Felidézte, a választókerületében több mint ezer halott aláírását találták meg 14 jelölt ajánlóíven.

Emlékeztetett arra, kedden már kezdeményezték az aláírásgyűjtő ívek vizsgálatát „az országos méretű csalás” miatt az NVB-nél, a testület azonban elutasította a kezdeményezést.

Torzsa Sándor, Pest megye 10-es számú, Monor központú választókerületének MSZP–Párbeszéd-jelöltje elmondta, a választókörzetben 42 jelölt szeretett volna indulni, 30 adott le ajánlást, ebből 11 jelölt ajánlásainak száma érte el a szükséges mennyiséget. Szerinte a 11 jelölt között is vannak olyanok, akinek az aláírásgyűjtő ívein halottak adatai is vannak.

Azon véleményét hangoztatta, hogy rossz az ajánlórendszer, rossz a többes ajánlás rendszere. A Fidesznek érdekében áll, hogy ezek a jelöltek versenyben maradjanak – mondta.

Hiába születnek rendőrségi feljelentések, soha senkit nem sikerült ilyen ügyben elítélni, miközben szervezett csalásról van szó – tette hozzá.

Füvesi Sándor, Békés megye 4-es számú, Orosháza központú választókerületének MSZP–Párbeszéd-jelöltje elmondta, adatai és hamis aláírása öt – a többi között a Családok Pártja, az Összefogás Párt, a Hajrá Magyarország! Párt – jelöltjének ajánlásán szerepelt, ezért feljelentést tett. Szólt arról is, hogy továbbra is jelölt maradhat az, akinek aláírásgyűjtő ívén hamis aláírásokat találnak, de a megmaradt aláírások száma eléri a jelöltséghez szükséges ötszázat.

Tóth Norbert, Heves megye 3-as számú, Hatvan központú választókerületének MSZP–Párbeszéd-jelöltje beszámolt arról, hogy az ő választókerületében a rendőrség öt kamupárt aláírásgyűjtő ívét foglalta le. Reményét fejezte ki, hogy a választási iroda nem engedi az érintett jelöltek választáson történő indulását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.