Nincs itt semmi látnivaló, törvényes Áder kedvenc projektjének támogatása

Az NKFIH közleménye szerint minden törvényes volt, és az sem gond, hogy csak a prototípus készült el.

MN
2018. 03. 22. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményben reagált a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a 24.hu – a Magyar Nemzet által is szemlézett – cikkére, amelyben egy hangfelvétel alapján arról írnak: a hivatalos utat megkerülve lobbiztak Áder János köztársasági elnök környezetéből, hogy soron kívül kapjon 200 millió forintot egy cég a 2016-os, budapesti Víz Világtalálkozó magyar sztártalálmányának legyártásához.

Az Aquaprofit Zrt. IWAT (Intelligent Water Aid Technology) névre keresztelt mobil ivóvíz-előállító konténerének megvalósítása csúszásban volt. Hogy be lehessen mutatni a világtalálkozón, Áder János környezetéből odaszóltak az NKFIH-ba, hogy kellene egy kis segítség, azaz 200 millió forint. A hangfelvétel alapján  Pálinkás József, az innovációs hivatal elnöke egy megbeszélésen jelentette be: „Van itt egy projekt, amit meg kell oldani, és én majd megoldom a saját keretemből”.

Az NKFIH közleménye szerint minden törvényes volt, a törvény szerint a hivatal elnöke saját hatáskörben dönthet az innovációs alap éves előirányzatának 3 százalékát meg nem haladó projektek támogatásáról. Az Aquaprofit Zrt. pedig támogatási kérelmet nyújtott be, és a szerződésében vállalta, hogy 141,6 millió forint saját forrást biztosít a projekt megvalósításához. A cég a szerződésben vállalt feladatokat teljesítette, a támogatással elszámolt – áll a hivatal közleményében.

Bár a támogatásból csak egy prototípus készült el, az NKFIH szerint ez nem gond, hiszen a támogatási szerződése eleve csak egy prototípus tervezésére és fejlesztésre vonatkozott, a sorozatgyártás nem szerepelt sem a támogatási kérelemben, sem a megkötött szerződésben.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.