NVI: Nagyon kevés delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba

Nem tolongtak a jelölő szervezetek, hogy embereiket beültessék a szavazatszámláló bizottságokba, egy napjuk van még.

MTI
2018. 03. 22. 15:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek délután lejár a határidő, de még mindig nagyon kevés, alig 5,5 ezer delegáltat jelentettek be a jelöltek és a jelölő szervezetek a szavazatszámláló bizottságokba az országgyűlési választásra – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona közölte: a szavazatszámláló bizottságokba a választókerületben induló, valamint országos listát állító jelölő szervezetek küldhetnek két-két delegáltat, míg az országgyűlési egyéni választókerületekben a választókerületben induló jelöltek egy-egy tagot bízhatnak meg.

Hozzátette: eddig a 10 286 szavazókörbe 5500, a 106 egyéni választókerületi választási bizottságba mintegy 250 delegáltat jelentettek be.

Kiemelte, március 29-ig lehet külképviseleti megfigyelőket bejelenteni, és ugyaneddig delegálhatnak a jelölő szervezetek 5-5 embert az NVI-hez, a levélszavazatok feldolgozásának ellenőrzésére.

Az NVI elnöke elmondta, a külképviseleti névjegyzékbe mintegy 40 ezren regisztráltak már, ez 11 ezerrel meghaladja a négy évvel ezelőtti számot. A legtöbben továbbra is Londonban szavaznának, 6400-an, Münchenben 3200-an, Stuttgartban 2300-an, Hágában 1700-an. A külképviseleti névjegyzékbe március 31-én 16 óráig lehet jelentkezni.

Az átjelentkezők száma is nő, már 66 200-an jelezték, hogy nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen szavaznának. Átjelentkezésre április 6-án 16 óráig van lehetőség. Négy évvel ezelőtt 128 ezren éltek vele.

A levélben szavazók regisztrációja március 24-én zárul, eddig 372 ezren regisztráltak, a szavazási levélcsomagokat hétfőn adta postára az NVI.

 

A nemzetiségiek pénteken 16 óráig kérhetik, hogy nemzetiségük listájára szavazzanak. Pálffy Ilona elmondta: eddig összesen mintegy 60 ezren regisztráltak, a legtöbben (32 ezren) németek. Hozzátette, ők a „várományosai” a kedvezményes mandátumnak, amelyet a „normál” országos listás mandátumhoz szükséges szavazatszám negyedéért szerezhetnek meg. Ehhez négy évvel ezelőtt 22 ezer voksra lett volna szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.