Élő közvetítés
Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Rengetegen jelezték, hogy külföldön szavaznak

Az eddigi külhoni regisztrációk magas részvételre utalnak.

MN
2018. 03. 30. 18:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi külhoni regisztrációk magas részvételre utalnak, a külképviseleteken ennyien még soha nem regisztráltak – írja az ATV.hu.

Az ATV Híradónak Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke úgy fogalmazott: „53 ezernél tartunk most, és 28 ezer volt négy évvel ezelőtt, valószínűleg megduplázódik. Irdatlan sokan vannak Londonban, ott 8700-an jelentkeztek már be, a négy évvel ezelőtti 5700-hoz képest.”

Eddig 2700-an szavaztak levélben a határon túlról, a leveleket legkésőbb hetedikén éjfélig, vagyis a választás előtti napig kell postára adni. Hatvan ember két műszakban foglalkozik a levélszavazatok feldolgozásával. Pálffy Ilona közölte, hogy 378 ezren regisztráltak a határon túlról, és csak 60 százalékuk szokott szavazni. A választás végeredményét a hosszú listák és a várhatóan magas részvétel miatt csak az éjszakai órákban fogjuk megtudni, de részeredmények korábban is lesznek.

Eddig százezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön szavaznak, átjelentkezni jövő péntekig lehet. Az esetleges újabb visszalépésekről azonban a vártnál korábban kell dönteni. „7-én délelőtt 11 óráig kell bejelenteni a visszalépéseket, eddig tudjuk lehúzni valamennyi szavazólapról a visszaléptetetteket, akkor indul ugyanis az amerikai földrészen Buenos Airesben a választás” – fogalmazott az elnök. 

A 2200 egyéni jelölt közül eddig ötvenen léptek vissza, a szavazólapon 23 párt neve szerepel majd. Budapest néhány választókerületben csak hat-hét jelölt van.

Április 8-án a Nemzeti Választási Irodának – ahogy Pálffy Ilona mondta – mentőcsónakja is lesz, de a telefonos adattovábbításra csak vészhelyzetben lenne szükség, ha számítógépes hálózat valamiért csődöt mondana. A számítógépes rendszer egyébként minden külső beavatkozási kísérletet azonnal jelez. A választások előzetes végeredménye április 14-én várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.