Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Szilágyi György: Ha Orbán nem tudja magát tisztára mosni, távoznia kell

Összeállt az elmúlt időszak súlyos korrupciógyanús ügyeinek mozaikja – a Kósa-, a Pharaon-ügy és a kitiltási botrány.

MN
2018. 03. 26. 10:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik országgyűlési képviselője úgy látja, összeállt az elmúlt időszak súlyos korrupciógyanús ügyeinek mozaikja azzal, hogy a hírek szólnak arról, az Egyesült Államokban élvez tanúvédelmet egy magyar férfi, akit a magyar kormányhoz köthető korrupciós pénzek tisztára mosásával vádolnak – írja az MTI.

Szilágyi György hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: már érthető, miért élvezte Orbán Viktor miniszterelnök barátságát az Interpol által is körözött Ghaith Pharaon, akiről a Jobbik képviselője azt mondta, szakértője a pénzek tisztára mosására alkalmas arab párhuzamos pénzügy rendszernek.

A képviselő felhozta az egyesült államokbeli magyar kitiltási ügyet is. Szerinte kezd beigazolódni az a hír, hogy annak idején dollármilliókkal kaptak el egy diplomataútlevéllel rendelkező futárt az Egyesült Államokban, a forrást pedig később Vida Ildikó, az adóhatóság akkori elnöke igazolta le.

„Értelmét nyeri az a pár hónappal ezelőtt felröppent hír is, ami szerint az Amerikai Egyesült Államok azt tervezi, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt és a kormány több tagját ki kívánja tiltani az Amerikai Egyesült Államokból” – folytatta. Az a véleménye, hogy ennek hátterében a tanúvédelmi programba bevont férfi vallomásai állhatnak.

Úgy ítélte meg, ez az ügy magyarázza meg azt is, hogy Donald Trump amerikai elnök miért nem fogadta Orbán Viktort, de választ ad Kósa Lajos miniszter ügyére is. Megjegyezte: a Magyar Nemzet által hétfőn közölt cikkben is 1300 milliárd forintos összegnek megfelelő forrásról van szó. A Kósa Lajos ügyében felmerült örökség forrását Németországban nem találták – folytatta –, „minden valószínűség szerint ez egy olyan fedőakció lehetett a Fidesz részéről, amivel ezt az 1300 milliárd forintot próbálták tisztára mosni”.

Szilágyi György kifejtette: a miniszterelnöknek és a kormány tagjainak választ kell adniuk az ügy kapcsán felmerülő kérdésekre, és ha a kormányfő nem tudja magát tisztára mosni, távoznia kell a közéletből.

Kifogásolta azt is, hogy bár az FBI egy éve jelezte az ügyet a magyar hatóságnak, az mégsem hallgatta ki a tanúvédelem alatt álló férfit annak ellenére, hogy nemzetközi körözés alatt áll.

Szilágyi György arra a kérdésre, hogy pártja tájékozódik-e hivatalosan az ügy részleteiről, azt felelte: a nyomozás nem egy politikai párt feladata, az információk relevánsnak tűnnek.

Az ügy kapcsán az MTI-ben kiadott közleményében Demeter Márta, az LMP képviselője felidézte, az arab és ázsiai számlákra szivárgó 1300 milliárd – az amerikai nyomozók gyanúja szerint – a nyertes uniós pályázatok „alkotmányos költsége”, a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék. Így már körvonalazódott számára, milyen szerepe is lehetett Orbánék számára Ghaith Pharaonnak.

„Az elmúlt két évben számtalan alkalommal próbáltam megtudni a magyar kormányszervektől, hogy az Orbán Viktorhoz szoros személyes szálakkal kapcsolódó, az FBI által szintén körözött Ghaith Pharaon Magyarországra bejutása és itteni üzleti tevékenysége miért volt olyan fontos a kormányzati szereplőknek és személyesen a miniszterelnöknek. Lehet, hogy nem csak a százmilliós nagyságrendű közös üzletek tették olyan fontossá Pharaon személyét az Orbán-klánnak és a kormánypárti köröknek, hanem valamilyen különleges tudása? Talán azért nevezte Orbán Viktor \"professzornak\" Pharaont, mert tényleg nagyon értett valamihez? És ez a valami a korrupcióból és más törvénytelen forrásokból származó pénzek tisztára mosása volt?” - tette fel a kérdést. 

Majd a képviselőnő rákérdezett arra is, miért kellett megszerezni a legfelső fideszes vezetésnek és a hozzájuk kapcsolódó köröknek az MKB-t, amely az FBI gyanúja szerint háttérül szolgált tranzakciókhoz. Demeter Márta szerint a Pharaon-ügy az egyik legvilágosabb példája annak, hogy az Orbán-rezsim lényege az intézményesített korrupció, amelynek haszonélvezői a legfelső politikai vezetés köreihez tartozó személyek.

 

Hétfőn írtuk meg, hogy információink szerint az FBI tanúvédelmi programja védi az Egyesült Államokban azt a magyar állampolgárt, aki kulcsfigura lehet a Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában. A férfit más okból a magyar hatóságok is keresik, de az amerikaiak hiába jelezték többször, hogy náluk van, nem utaztak oda kihallgatni – az erről szóló cikkünket itt találja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.